Raclette Mac and Cheese

Danie Mac and Cheese będzie nową atrakcją twojego raclette. To tradycyjne danie pochodzi z Ameryki i zawiera dokładnie to, co sugeruje nazwa: makaron z serem. Dużo sera. Całość dobrze przygotowana i zapieczona na patelni do raclette (jeśli ktoś lubi, można położyć na wierzchu plaster sera do raclette) to gwarancja zadowolonych uśmiechów i udanej biesiady wokół grilla raclette. Wypróbuj nasz prosty przepis i pokaż swoim gościom, co potrafisz wyczarować ze swojej patelni!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
120 g makaronu
100 ml śmietany
50 g sera gouda średnio dojrzały
40 g sera cheddar
1 ząbek czosnku opcjonalnie
1łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2łyżki Panko opcjonalnie
sól i pieprz do smaku
Przybory
tarka
Raclette z patelniami

Informacje żywieniowe

211 Kalorie
14 g Węglowodany
13 g Tłuszcze
9 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Makaron

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Oznacz jako zakończone
2.

Kremowy sos serowy

Obierz i drobno posiekaj czosnek. Zetrzyj ser na tarce Podgrzej śmietanę z czosnkiem i papryką, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Dodaj ser i rozpuść mieszając, aż do uzyskania gęstego sosu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Makaron dobrze wymieszaj z sosem.
Oznacz jako zakończone
3.

Przygotuj patelenki

Rozdziel makaron i ser na patelnie. Posyp odrobinę panierki panko na wierzchu (doda to daniu trochę chrupkości) i udekoruj plasterkiem sera raclette. Zapiekaj na grillu raclette przez ok. 7 minut, aż ser nabierze pożądanego stopnia zrumienienia.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Jedna porcja odpowiada jednej patelence.
Możesz świetnie przyrządzić Mac i Cheese. Po prostu wykonaj kroki 1 i 2 przed przyjściem gości i podgrzej ponownie schłodzony makaron na patelni do raclette.
Informacje o wartości odżywczej to orientacyjny przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF