Raclette Mac and Cheese
Danie Mac and Cheese będzie nową atrakcją twojego raclette. To tradycyjne danie pochodzi z Ameryki i zawiera dokładnie to, co sugeruje nazwa: makaron z serem. Dużo sera. Całość dobrze przygotowana i zapieczona na patelni do raclette (jeśli ktoś lubi, można położyć na wierzchu plaster sera do raclette) to gwarancja zadowolonych uśmiechów i udanej biesiady wokół grilla raclette. Wypróbuj nasz prosty przepis i pokaż swoim gościom, co potrafisz wyczarować ze swojej patelni!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
120 g makaronu | |
100 ml śmietany | |
50 g sera gouda średnio dojrzały | |
40 g sera cheddar | |
1 ząbek czosnku opcjonalnie | |
1łyżeczka słodkiej papryki w proszku | |
2łyżki Panko opcjonalnie | |
sól i pieprz do smaku |
Przybory
tarka | |
Raclette z patelniami |
Informacje żywieniowe
211
Kalorie
14 g
Węglowodany
13 g
Tłuszcze
9 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Makaron
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Oznacz jako zakończone
2.
Kremowy sos serowy
Obierz i drobno posiekaj czosnek. Zetrzyj ser na tarce Podgrzej śmietanę z czosnkiem i papryką, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Dodaj ser i rozpuść mieszając, aż do uzyskania gęstego sosu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Makaron dobrze wymieszaj z sosem.
Oznacz jako zakończone
3.
Przygotuj patelenki
Rozdziel makaron i ser na patelnie. Posyp odrobinę panierki panko na wierzchu (doda to daniu trochę chrupkości) i udekoruj plasterkiem sera raclette. Zapiekaj na grillu raclette przez ok. 7 minut, aż ser nabierze pożądanego stopnia zrumienienia.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Jedna porcja odpowiada jednej patelence.
Możesz świetnie przyrządzić Mac i Cheese. Po prostu wykonaj kroki 1 i 2 przed przyjściem gości i podgrzej ponownie schłodzony makaron na patelni do raclette.
Informacje o wartości odżywczej to orientacyjny przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.