Sernik z owocami leśnymi
Sernik jagodowy to kolejna forma kremowego, słodkiego ciasta, którego po prostu nie możemy się nasycić. Połączenie klasycznego sernika z herbatnikowym spodem i owocami jest nie do przeoczenia. A przecież przepis jest niesamowicie prosty. Upiec sernik, w międzyczasie ugotować jagody, wszystko razem wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Brzmi jak odpowiedni przepis na Twoje kolejne ciasto? Wyciągnij więc miskę do mieszania i zacznij piec!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
125 g herbatników maślanych | |
80 g masła | |
50 g cukru |
Na torcie
900 g serka śmietankowego | |
250 g śmietany do gotowania | |
250 ml bitej śmietany | |
6 jaj | |
300 g cukru | |
1 cytryna | |
1łyżka ekstraktu z wanilii | |
2łyżki stołowe mąki |
Na polewę jagodową
600 g dowolnych jagód świeżych lub mrożonych | |
3łyżki mąki kukurydzianej |
Informacje żywieniowe
608
Kalorie
47 g
Węglowodany
41 g
Tłuszcze
10 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Tło
Herbatniki maślane pokruszyć w blenderze (lub w woreczku do zamrażarki z tłuczkiem). Roztop masło i dodaj je do herbatników wraz z cukrem. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, umieść w niej masę herbatnikową i dobrze ją dociśnij. Ostudzić.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotuj piekarnik
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C góra/dół.
Oznacz jako zakończone
3.
Na ciasto
Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Zmiksować z pozostałymi składnikami w robocie kuchennym lub ręcznie do uzyskania gładkiej konsystencji.
Oznacz jako zakończone
4.
Upiec ciasto
Wylej nadzienie na spód z herbatników i piecz ciasto przez 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz przez 1 godzinę. Pozwól ciastu ostygnąć.
Oznacz jako zakończone
5.
Na polewę jagodową
W razie potrzeby oczyść jagody. W rondlu gotuj je w wodzie na średnim ogniu, aż wszystkie owoce będą miękkie. Masę przecedź przez drobne sito. Skrobię rozpuść w 2 łyżkach wody i dodaj do masy jagodowej. Złóż pozostałe jagody i polać wszystko na ciasto. Pozostaw do schłodzenia w lodówce, aż lukier zastygnie.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
To od Ciebie zależy, jakich jagód użyjesz do ciasta. Maliny, czereśnie czy truskawki? Albo zróżnicowana mieszanka!?
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.