Słodkie paluszki na Halloween

Ciasteczka w kształcie palców na Halloween? Tak, jednym z naszych ulubionych przepisów na najstraszniejszy czas w roku są paluszki czarownicy. W zielonym kolorze i z paznokciami w kształcie migdałów, będą się wyróżniać wśród Twoich halloweenowych przekąsek. Oczywiście są one pysznie chrupiące. Odważysz się ugryźć w palec? W takim razie skorzystaj z naszego przepisu i do dzieła! Wskazówka: Paluszki można upiec również w innych kolorach z krwawymi rysami z czerwonego barwnika spożywczego. Bądźcie kreatywni!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
150 g mąki
100 g masła
60 g cukru
1opakowanie cukru waniliowego
1 żółtko
1szczypta soli
50 g polewy z ciemnej czekolady
25 g migdałów
20 g zielony barwnik spożywczy najlepiej w postaci proszku
Przybory
Robot kuchenny opcjonalnie
lub blender ręczny

Informacje żywieniowe

100 Kalorie
8 g Węglowodany
7 g Tłuszcze
2 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie ciasta

Pozostaw masło do zmiękczenia. W robocie kuchennym lub za pomocą miksera ręcznego wymieszaj je z mąką, cukrem, cukrem waniliowym, żółtkiem, barwnikiem spożywczym i solą do uzyskania gładkiej masy. Odstaw do lodówki na 30 minut zawinięte w folię cling.
Oznacz jako zakończone
2.

Kształtuj swoje palce

Ciasto podziel na 25 części i uformuj je w paluszki. W górnej części ciasta zrobić wgłębienie, później włożyć migdał jako gwóźdź. Za pomocą noża narysuj fałdy i łączenia. Ponownie schłódź przez 30 minut.
Oznacz jako zakończone
3.

Rozgrzej piekarnik

Rozgrzej piekarnik do 180°C z grzałką góra/dół.
Oznacz jako zakończone
4.

Upiecz ciasteczka z paluszkami

Ciastka paluszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 15 minut. Pozwól ciastu ostygnąć.
Oznacz jako zakończone
5.

Dekorowanie

Roztopić polewę czekoladową w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. We wgłębieniu każdego palca nałożyć odrobinę lukru i włożyć migdał jako paznokieć.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF