Paprykowe mumie

Pieprzne mumie z pikantnym nadzieniem doskonale sprawdzą się w Twoim halloweenowym menu. Ten prosty przepis wygląda przerażająco, wypełnia cię i jest bardzo smaczny. Połączenie chrupiącej papryki, maślanego ciasta francuskiego i pikantnego nadzienia mincemeat to idealna wskazówka na poczęstowanie gościa.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
2 spiczaste papryki w ulubionym kolorze
250 g mielonej wołowiny
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 mały bakłażan
100 g tartej goudy
200 g ciasta francuskiego
1łyżka stołowa przecieru pomidorowego
1łyżka sosu sojowego
1łyżka cukru
2łyżki oleju roślinnego
8 cukrowych oczu do dekoracji można również użyć oliwek lub innych rzeczy jako oczu
sól i pieprz do smaku

Informacje żywieniowe

530 Kalorie
27 g Węglowodany
35 g Tłuszcze
23 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj składniki

Papryki umyj, przekrój na pół i usuń nasionka. Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Bakłażana umyj i pokrój w drobną kostkę.
Oznacz jako zakończone
2.

Usmaż nadzienie

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso mielone, cebulę i czosnek. Po 5 minutach dodajemy bakłażana, przecier pomidorowy, sos sojowy, cukier, sól i pieprz i gotujemy 10 minut.
Oznacz jako zakończone
3.

Napełnij paprykę

Połówki papryki napełnij równomiernie mieszanką. Ciasto francuskie kroimy na paski o szerokości około 0,5 cm i zawijamy wokół papryki.
Oznacz jako zakończone
4.

Przygotować piekarnik

Rozgrzej piekarnik Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Oznacz jako zakończone
5.

Upiecz mumie z papryki

Piecz paprykowe mumie przez około 20 minut, aż papryka będzie miękka, a ciasto francuskie chrupiące. Po upieczeniu udekorować oczkami.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF