Sznycle (eskalopki) w parmezanie

W naszym menu jest dzisiaj sznycel w parmezanie. Klasyczne eskalopki cielęce obtacza się w panierce z bułki tartej, parmezanu i świeżego tymianku, a następnie smaży. Żaden miłośnik mięsa nie może się temu oprzeć! Przepis jest szybki i łatwy do wykonania, a jeszcze lepiej smakuje podany z pyszną sałatką z ziemniaków i rukoli. Dlaczego nie wypróbować go od razu?

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
2 kotlety cielęce
50 g parmezanu
2łyżki bułki tartej
2 jajka
4łyżki mąki typ 405
2łyżki masła klarowanego
2gałązki świeżego tymianku
sól i pieprz (do smaku)
Pomocnicy
półmisek
tarka kuchenn

Informacje żywieniowe

378 kalorie
11 g węglowodany
19 g tłuszcze
40 g białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie kotletów

Połóż na eskalopkach kawałek folii spożywczej i rozpłaszcz je.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotowanie panierki:

Zetrzyj parmezan na tarce, umyj tymianek, osusz, oberwij listki i drobno posiekaj. Wymieszaj oba składniki z bułką tartą, dopraw solą i pieprzem i umieść na płaskim talerzu. Na drugim talerzu rozbij dwa jajka i roztrzep je trzepaczką. Na trzeci talerz wsyp mąkę.
Oznacz jako zakończone
3.

Panierowanie

Najpierw obtocz sznycle w mące, potem w jajku, a na koniec z każdej strony w panierce z parmezanem.
Oznacz jako zakończone
4.

Smażenie eskalopek

Na dużej patelni roztop masło klarowane i smaż mięso z obu stron przez około 4 minuty, aż panierka będzie chrupiąca i złotobrązowa.
Oznacz jako zakończone
 Zapisz jako PDF