Wegańskie ciasteczka migdałowe – cymerettini
Wegańskie ciasteczka migdałowe z cynamonem: W tym przepisie poznasz naszą odmianę klasycznych włoskich amarettini. Nazywamy je pieszczotliwie:cymerettini Ciasteczka można zrobić z zaledwie kilku składników. To, czego potrzebujesz trochę więcej, to czas. Ponieważ ciasteczka należy suszyć przez 4 godziny, zanim zostaną krótko upieczone w piekarniku. Ale warto czekać – to pewne!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
350 g mielonych migdałów | |
200 g cukru pudru | |
2łyżki cynamonu | |
8łyżki wody | |
1łyżki soku z cytryny | |
1 organiczna pomarańcza |
Przybory
Robot kuchenny opcjonalnie | |
tarka kuchenna |
Informacje żywieniowe
127
Kalorie
10 g
Węglowodany
8 g
Tłuszcze
3 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie ciasta
Pomarańczę umyj w gorącej wodzie i zetrzyj skórkę. Wymieszaj z migdałami, cukrem pudrem i cynamonem. Dodaj wodę i sok z cytryny i zagnieć gładkie ciasto (można to zrobić ręcznie lub w robocie kuchennym).
Oznacz jako zakończone
2.
Formowanie ciasteczek
Z ciasta uformuj 24 kulki tej samej wielkości. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wyschnięcia na 4 godziny.
Oznacz jako zakończone
3.
Pieczenie ciasteczek
Rozgrzej piekarnik do 230°C z termoobiegiem. wegańskie ciasteczka migdałowe Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem według uznania.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Jedna porcja odpowiada jednej patelence.
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.