Wegańskie ciasteczka migdałowe – cymerettini

Wegańskie ciasteczka migdałowe z cynamonem: W tym przepisie poznasz naszą odmianę klasycznych włoskich amarettini. Nazywamy je pieszczotliwie:cymerettini Ciasteczka można zrobić z zaledwie kilku składników. To, czego potrzebujesz trochę więcej, to czas. Ponieważ ciasteczka należy suszyć przez 4 godziny, zanim zostaną krótko upieczone w piekarniku. Ale warto czekać – to pewne!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
350 g mielonych migdałów
200 g cukru pudru
2łyżki cynamonu
8łyżki wody
1łyżki soku z cytryny
1 organiczna pomarańcza
Przybory
Robot kuchenny opcjonalnie
tarka kuchenna

Informacje żywieniowe

127 Kalorie
10 g Węglowodany
8 g Tłuszcze
3 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie ciasta

Pomarańczę umyj w gorącej wodzie i zetrzyj skórkę. Wymieszaj z migdałami, cukrem pudrem i cynamonem. Dodaj wodę i sok z cytryny i zagnieć gładkie ciasto (można to zrobić ręcznie lub w robocie kuchennym).
Oznacz jako zakończone
2.

Formowanie ciasteczek

Z ciasta uformuj 24 kulki tej samej wielkości. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wyschnięcia na 4 godziny.
Oznacz jako zakończone
3.

Pieczenie ciasteczek

Rozgrzej piekarnik do 230°C z termoobiegiem. wegańskie ciasteczka migdałowe Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem według uznania.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Jedna porcja odpowiada jednej patelence.
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.
 Zapisz jako PDF