Zielone szparagi sous vide
Główna atrakcja każdego roku to sezon na szparagi! Kiedy na początku kwietnia w supermarketach pojawiają się pierwsze zielone i białe szparagi, aż korcą nas ręce, aby je dotknąć. Ty też tak masz? W takim razie powinieneś spróbować naszych klasycznych zielonych szparagów gotowanych metodą sous vide! Tak, to tylko zielone szparagi, ale za sprawą cyrkulatora do sous vide można je idealnie ugotować próżniowo, zachowując przy tym ich wspaniały smak. Dzięki temu nasze szparagi sous vide pozostaną świeże, chrupiące i nieporównywalnie smaczne. Dlaczego akurat zielone szparagi, a nie białe? Nie musisz ich obierać! Wypróbuj praktyczną metodę powolnego gotowania i przekonaj się sam!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
250 g zielonych szparagów | |
25 g masła | |
sól i pieprz do smaku |
Pomocnicy
cyrkulator do sous vide, worek i zgrzewarka próżniowa |
Informacje żywieniowe
99
kalorie
3 g
węglowodany
8 g
tłuszcze
3 g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotować szparagi
Umyć szparagi i usunąć zdrewniałe końcówki: w tym celu chwycić szparagi luźno za oba końce i zgiąć je. W ten sposób odłamuje się tylko niejadalną, zdrewniałą część.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotować kąpiel wodną
Rozgrzać kąpiel wodną za pomocą cyrkulatora sous vide do temperatury 85°C.
Oznacz jako zakończone
3.
Zamknięcie próżniowe
Umieścić szparagi z masłem, solą i pieprzem jak najbardziej płasko w woreczku próżniowym i zamknąć go próżniowo.
Oznacz jako zakończone
4.
Ugotować
Gotować szparagi w kąpieli wodnej przez 30 minut i podawać na gorąco.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.