Ziemniaki z rozmarynem
Ziemniaki z rozmarynem to jeden z naszych ulubionych dodatków. Bo w Niemczech ziemniaki po prostu stanowią dodatek do dania. Zarówno smażone, jak i gotowane czy pieczone w piekarniku – ziemniaki zawsze się udają. W naszym prostym przepisie bierzemy zatem małe ziemniaki, kroimy je na ćwiartki i opiekamy z rozmarynem i czosnkiem w piekarniku. Brzmi jak przystawka, której potrzebujesz do następnego posiłku? W takim razie wypróbuj nasz przepis!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
1 kg twardych ziemniaków | |
4 ząbki czosnku | |
1pęczek rozmarynu | |
3łyżki oliwy z oliwek | |
sól i pieprz do smaku |
Przybory
Forma do pieczenia |
Informacje żywieniowe
250
Kalorie
36 g
Węglowodany
9 g
Tłuszcze
4 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie składników
Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj. Rozmaryn umyj, otrząśnij do sucha, oberwij listki i drobno posiekaj. Ziemniaki pokój na ćwiartki i dokładnie opłucz zimną wodą.
Oznacz jako zakończone
2.
Piekarnik
Rozgrzej piekarnik do 200 °C z termoobiegiem.
Oznacz jako zakończone
3.
Pieczenie ziemniaków z rozmarynem
Wymieszaj ziemniaki z czosnkiem, rozmarynem, oliwą z oliwek, solą i pieprzem, umieść w naczyniu do pieczenia i piecz przez około 40 minut, aż staną się złotobrązowe.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.