Ziemniaki z rozmarynem

Ziemniaki z rozmarynem to jeden z naszych ulubionych dodatków. Bo w Niemczech ziemniaki po prostu stanowią dodatek do dania. Zarówno smażone, jak i gotowane czy pieczone w piekarniku – ziemniaki zawsze się udają. W naszym prostym przepisie bierzemy zatem małe ziemniaki, kroimy je na ćwiartki i opiekamy z rozmarynem i czosnkiem w piekarniku. Brzmi jak przystawka, której potrzebujesz do następnego posiłku? W takim razie wypróbuj nasz przepis!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
1 kg twardych ziemniaków
4 ząbki czosnku
1pęczek rozmarynu
3łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Przybory
Forma do pieczenia

Informacje żywieniowe

250 Kalorie
36 g Węglowodany
9 g Tłuszcze
4 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie składników

Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj. Rozmaryn umyj, otrząśnij do sucha, oberwij listki i drobno posiekaj. Ziemniaki pokój na ćwiartki i dokładnie opłucz zimną wodą.
Oznacz jako zakończone
2.

Piekarnik

Rozgrzej piekarnik do 200 °C z termoobiegiem.
Oznacz jako zakończone
3.

Pieczenie ziemniaków z rozmarynem

Wymieszaj ziemniaki z czosnkiem, rozmarynem, oliwą z oliwek, solą i pieprzem, umieść w naczyniu do pieczenia i piecz przez około 40 minut, aż staną się złotobrązowe.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.
 Zapisz jako PDF