Asian Beef Jerky
Azjatycka beef jerky: inne ujęcie amerykańskiego klasyka. Beef Jerky to suszona wołowina. Najczęściej dość prosto doprawiona solą. Ale dzięki temu przepisowi nadasz chudemu filetowi wołowemu gorący i pikantny azjatycki akcent. Suszone w automacie do suszenia mięso jest delikatnie przygotowane i zachowuje wszystkie składniki odżywcze. Czy to w podróży, czy jako przekąska na kanapie: dla wszystkich miłośników mięsa będzie to z pewnością nowa atrakcja w “słodkiej torebce”. Dlaczego nie spróbować już teraz!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
500 g mięsa wołowego (chudego) | |
30 g trawy cytrynowej | |
2 ząbki czosnku | |
2łyżki brązowego cukru | |
1łyżeczka pięciornika w proszku dostępny w markecie azjatyckim | |
1łyżeczka kurkumy | |
1łyżeczka płatków chili | |
2łyżki oleju roślinnego | |
sól i pieprz do smaku |
Przybory
Automat do suszenia |
Informacje żywieniowe
172
Kalorie
2 g
Węglowodany
6 g
Tłuszcze
26 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotować mięso
Wołowinę opłukać pod zimną wodą, osuszyć. W razie potrzeby usunąć skórę i tłuszcz i pokroić równomiernie na plastry o grubości ok. 4 mm.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotować marynatę
Trawę cytrynową umyć, czosnek obrać i oba składniki z grubsza posiekać. Wymieszać z cukrem, przyprawą Füng w proszku, kurkumą, płatkami chili, olejem, solą i pieprzem i schłodzić mięso w marynacie przez co najmniej 2 godziny.
Oznacz jako zakończone
3.
Suszyć mięso
Umieścić wołowinę na półkach automatu do suszenia i suszyć w temperaturze 50°C przez 5 godzin.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.