Asian Beef Jerky

Azjatycka beef jerky: inne ujęcie amerykańskiego klasyka. Beef Jerky to suszona wołowina. Najczęściej dość prosto doprawiona solą. Ale dzięki temu przepisowi nadasz chudemu filetowi wołowemu gorący i pikantny azjatycki akcent. Suszone w automacie do suszenia mięso jest delikatnie przygotowane i zachowuje wszystkie składniki odżywcze. Czy to w podróży, czy jako przekąska na kanapie: dla wszystkich miłośników mięsa będzie to z pewnością nowa atrakcja w “słodkiej torebce”. Dlaczego nie spróbować już teraz!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
500 g mięsa wołowego (chudego)
30 g trawy cytrynowej
2 ząbki czosnku
2łyżki brązowego cukru
1łyżeczka pięciornika w proszku dostępny w markecie azjatyckim
1łyżeczka kurkumy
1łyżeczka płatków chili
2łyżki oleju roślinnego
sól i pieprz do smaku
Przybory
Automat do suszenia

Informacje żywieniowe

172 Kalorie
2 g Węglowodany
6 g Tłuszcze
26 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować mięso

Wołowinę opłukać pod zimną wodą, osuszyć. W razie potrzeby usunąć skórę i tłuszcz i pokroić równomiernie na plastry o grubości ok. 4 mm.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotować marynatę

Trawę cytrynową umyć, czosnek obrać i oba składniki z grubsza posiekać. Wymieszać z cukrem, przyprawą Füng w proszku, kurkumą, płatkami chili, olejem, solą i pieprzem i schłodzić mięso w marynacie przez co najmniej 2 godziny.
Oznacz jako zakończone
3.

Suszyć mięso

Umieścić wołowinę na półkach automatu do suszenia i suszyć w temperaturze 50°C przez 5 godzin.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.
 Zapisz jako PDF