Chipsy z obierek ziemniaczanych
Chipsy z obierek ziemniaczanych to tania, szybka i zdrowa alternatywa dla klasycznych chipsów. Nigdy nie słyszałeś o dalszej obróbce obierek ziemniaczanych? W takim razie pokochasz ten przepis. Bo dzięki niemu produkujesz mniej odpadów, a wieczorem na kanapie masz pyszną i zdrową przekąskę. Przy okazji: chipsy z obierek ziemniaczanych nie są trujące. To prawda, że w skórce i bezpośrednio pod nią znajdują się substancje, które mają chronić ziemniaka przed szkodnikami. Ale z powodu różnych upraw substancje te występują tylko w bardzo małych ilościach. Upewnij się, że używasz organicznych ziemniaków, przechowuj je w chłodnym i ciemnym miejscu i obficie usuwaj zielone części – wtedy nic ci nie grozi! Wyciągnij więc frytownicę i do dzieła!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
200 g obierek z ziemniaków | |
1łyżka oliwy z oliwek | |
1łyżka papryki w proszku | |
sól i pieprz do smaku |
Przybory
Frytownica na gorące powietrze |
Informacje żywieniowe
74
Kalorie
9 g
Węglowodany
4 g
Tłuszcze
1 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie
Obierki ziemniaczane dokładnie opłucz w zimnej wodzie i osusz. Wymieszaj z oliwą, miodem, solą, pieprzem, curry i papryką w proszku.
Oznacz jako zakończone
2.
Chipsy
Rozgrzej frytownicę do 160°C. Ewentualnie rozgrzej piekarnik do 200 °C w trybie termoobiegu. Obierki ziemniaczane rozłóż na odpowiedniej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 20 minut, aż uzyskają pożądany kolor i konsystencję.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.