Chleb z dyni

Jesienią zawsze pyszny jest chleb dyniowy. Chrupiące pestki dyni i owocowe puree z dyni czynią ten chleb czymś wyjątkowym. Przy nieco ponad godzinnym czasie pieczenia nasz chleb dyniowy jest szybki w wykonaniu, pięknie wyrasta i z pewnością zrobi duże wrażenie. Czy to na śniadanie, kolację, czy jako dodatek do pysznej zupy dyniowej, nie można przegapić tego przysmaku!

Brak recenzji

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
400 g puree z dyni
500 g mąki
20 g świeżych drożdży
50 g cukru
50 ml mleka
40 g masła
5łyżek oliwy z oliwek
60 g pestek dyni,
1łyżka cynamonu
10cynamonu świeżego imbiru opcjonalnie
Przybory
Prostokątna forma do pieczenia lub tortownica
robot kuchenny opcjonalnie

Informacje żywieniowe

292 Kalorie
39 g Węglowodany
12 g Tłuszcze
7 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować ciasto

Drożdże rozpuścić w letnim mleku z 1 łyżką cukru. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na minut.
Oznacz jako zakończone
2.

Zagnieść ciasto

Do puree z dyni dodać cynamon i imbir do smaku. Z mąki, mieszanki drożdżowej, cukru, masła, oleju i soli zagnieść gładkie ciasto (można to zrobić w robocie kuchennym lub ręcznie). Pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 30 minut.
Oznacz jako zakończone
3.

Uformować chleb

Połowę pestek dyni zagnieść w cieście. Umieścić w wysmarowanej tłuszczem formie i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Oznacz jako zakończone
4.

Rozgrzać piekarnik

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka górna/dolna).
Oznacz jako zakończone
5.

Upiec chleb

Chleb piec przez około 35 minut. W razie potrzeby w połowie czasu pieczenia naciąć powierzchnię ostrym nożem, aby stworzyć piękny wzór.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Lubisz orzechowe smaki? Dodaj do ciasta orzechy włoskie lub laskowe, aby nadać swojemu chlebowi nowy wymiar!
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.

Dodaj komentarz