Kulki z komosy ryżowej
Kulki z komosy ryżowej ze szpinakiem i ricottą to świetna alternatywa, jeżeli masz ochotę na coś naprawdę obfitego i bezmięsnego. Kulki są gotowe w ciągu kilku chwil i można je smażyć na patelni lub we frytownicy. Wypróbuj nasz przepis i zachwyć swoją rodzinę i przyjaciół tymi małymi smakołykami. Przy okazji: Do kulek polecamy naszą sałatkę z białych szparagów. Wskazówka: Jedna porcja odpowiada około 4 kulkom z komosy ryżowej.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
100 g komosy | |
100 g ricotty | |
150 g mąki typ 405 | |
100 g wędzonego tofu | |
100 g szpinaku | |
1 cebula | |
2 jajka | |
50 g parmezanu lub wegańska alternatywa | |
5łyżek mąki panko alternatywnie bułka tarta | |
3łyżki białych nasion sezamu | |
1szczypta gałki muszkatołowej | |
sól i czarny pieprz do smaku |
Pomocnicy
robot kuchenny opcjonalnie | |
frytownica na gorące powietrze opcjonalnie |
Informacje żywieniowe
428
kalorie
49 g
węglowodany
15 g
tłuszcze
21 g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj składniki
Zalej komosę ryżową 240 ml wrzącej, osolonej wody i pozostaw pod przykryciem na 10 minut, aby napęczniała. Obierz cebulę i pokrój ją na małe kawałki. Umyj młody szpinak. Na patelni podsmaż cebulę i czosnek, aż szpinak zwiędnie, a cebula nabierze złotego koloru. Jeżeli chcesz, posiekaj wszystko drobno. Następnie zetrzyj parmezan na tarce. Rozdrobnij ręcznie wędzone tofu.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotuj kulki z komosy ryżowej
Zmiksuj cebulę i szpinak w robocie kuchennym z mąką, komosą ryżową, ricottą, parmezanem, wędzonym tofu, jajkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Oznacz jako zakończone
3.
Dokończ kulki z komosy ryżowej
Uformuj z masy około 16 kulek jednakowej wielkości, obtocz je w mące panko i ziarnach sezamu, a następnie smaż na głębokim tłuszczu lub patelni przez około 7 minut.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Jedna porcja odpowiada około 4 kulkom z komosy ryżowej.
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.