Kulki z komosy ryżowej

Kulki z komosy ryżowej ze szpinakiem i ricottą to świetna alternatywa, jeżeli masz ochotę na coś naprawdę obfitego i bezmięsnego. Kulki są gotowe w ciągu kilku chwil i można je smażyć na patelni lub we frytownicy. Wypróbuj nasz przepis i zachwyć swoją rodzinę i przyjaciół tymi małymi smakołykami. Przy okazji: Do kulek polecamy naszą sałatkę z białych szparagów. Wskazówka: Jedna porcja odpowiada około 4 kulkom z komosy ryżowej.

Brak recenzji

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
100 g komosy
100 g ricotty
150 g mąki typ 405
100 g wędzonego tofu
100 g szpinaku
1 cebula
2 jajka
50 g parmezanu lub wegańska alternatywa
5łyżek mąki panko alternatywnie bułka tarta
3łyżki białych nasion sezamu
1szczypta gałki muszkatołowej
sól i czarny pieprz do smaku
Pomocnicy
robot kuchenny opcjonalnie
frytownica na gorące powietrze opcjonalnie

Informacje żywieniowe

428 kalorie
49 g węglowodany
15 g tłuszcze
21 g białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj składniki

Zalej komosę ryżową 240 ml wrzącej, osolonej wody i pozostaw pod przykryciem na 10 minut, aby napęczniała. Obierz cebulę i pokrój ją na małe kawałki. Umyj młody szpinak. Na patelni podsmaż cebulę i czosnek, aż szpinak zwiędnie, a cebula nabierze złotego koloru. Jeżeli chcesz, posiekaj wszystko drobno. Następnie zetrzyj parmezan na tarce. Rozdrobnij ręcznie wędzone tofu.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotuj kulki z komosy ryżowej

Zmiksuj cebulę i szpinak w robocie kuchennym z mąką, komosą ryżową, ricottą, parmezanem, wędzonym tofu, jajkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Oznacz jako zakończone
3.

Dokończ kulki z komosy ryżowej

Uformuj z masy około 16 kulek jednakowej wielkości, obtocz je w mące panko i ziarnach sezamu, a następnie smaż na głębokim tłuszczu lub patelni przez około 7 minut.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Jedna porcja odpowiada około 4 kulkom z komosy ryżowej.
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.

Dodaj komentarz