Panna Cotta z borówkami

2 Stunden

Prosty

2 Portionen

Panna Cotta to prawdziwy włoski klasyk deserowy. Dziś ten pyszny deser doprawimy borówkami, które nadadzą mu świeży i owocowy smak. Panna Cotta z borówkami jest idealna na obiad z kilku dań, ponieważ można ją przygotować dzień wcześniej: świetnie smakuje po schłodzeniu! Dlaczego nie spróbować już teraz!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
150 ml śmietany
2arkusze żelatyny
20 g brązowego cukru
1 laska wanilii
150 g borówek świeżych lub mrożonych
2łyżki cukru
2łyżki wody
1/2łyżki soku z cytryny
1łyżka sznapsa Cassis opcjonalnie
Pomocnicy
Blender ręczny lub blender

Informacje żywieniowe

327 kalorie
33 g węglowodany
20 g tłuszczu
4 g białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj panna cottę

Panna Cotta: namocz żelatynę w zimnej wodzie. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i doprowadź do wrzenia razem ze śmietaną i cukrem. Zdejmij z ognia.
Oznacz jako zakończone
2.

Wymieszaj i schłódź

Odciśnij żelatynę i dodaj do śmietany. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Wyjmij laskę wanilii i przygotuj porcje Panna Cotta w różnych miseczkach lub szklaneczkach. Schłodź.
Oznacz jako zakończone
3.

Przygotuj jagody

Odciśnij żelatynę i dodaj do śmietany. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Wyjmij laskę wanilii i przygotuj porcje Panna Cotta w różnych miseczkach lub szklaneczkach. Schłodź.
Oznacz jako zakończone
4.

Ochłonąć

Utrzyj na grube purée i schłodź.
Oznacz jako zakończone
5.

Ułóż i podawaj

Udekoruj Panna Cotts purée jagodowym oraz pozostałymi jagodami i podawaj.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Jeśli jagody nie są twoimi ulubionymi, możesz również użyć truskawek lub malin.
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF