Pesto z buraków
Łatwe do zmiksowania buraczane, smakuje super pysznie, a twój makaron zamieni w różowe doznanie smakowe. Nawet mali odmawiacze warzyw uważają, że to naprawdę dobre. Przepis jest również dobry do przygotowywania posiłków typu meal prep. Jest więc wiele powodów, by samemu wypróbować tę różową rozkosz. Buraczane pesto to zdecydowanie jeden z naszych jesiennych hitów.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
500 g buraków wstępnie ugotowanych | |
100 ml oliwy z oliwek | |
50 g orzechów włoskich | |
3 ząbki czosnku | |
2gałązki rozmarynu | |
50 g parmezanu upewnij się, że jest wegetariański lub wegański | |
1łyżka soku z cytryny | |
sól i pieprz do smaku |
Przybory
GrandPrix opcjonalnie | |
lub blender |
Informacje żywieniowe
203
Kalorie
7 g
Węglowodany
17 g
Tłuszcze
4 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie składników
Orzechy włoskie praż na patelni bez dodatku oleju przez ok. 5 minut. Zetrzyj parmezan na tarce. Obierz czosnek. Umyj rozmaryn, otrząśnij do sucha i oskub igiełki z łodyg.
Oznacz jako zakończone
2.
Pesto
Wszystkie składniki na pesto z buraków włóż do blendera o dużej mocy (my używamy do tego naszego robota kuchennego GrandPrix) i miksuj przez 30 sekund na najwyższym ustawieniu. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem. Przechowywane w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu, pesto zachowa świeżość przez 4 dni.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Możliwe jest wystąpienie rozbieżności.
Jeśli to konieczne, aby dostosować ten przepis do swojej diety, kupując parmezan, szukaj opcji wegetariańskich lub wegańskich.