Tuńczyk Tataki
Tuńczyk tataki z sałatką z wodorostów to dzisiejszy hit w naszej ofercie rybnej. Tataki to japoński sposób przygotowania mięsa lub ryby. Oznacza to zamarynowanie ryby (lub mięsa) i bardzo krótkie obsmażenie w bardzo wysokiej temperaturze z obu stron. W ten sposób uzyskuje się pikantną skórkę na zewnątrz, a mięso lub ryba jest delikatna i surowa w środku. W naszym przepisie podajemy tataki z tuńczyka z sałatką z wodorostów, kilkoma kiełkami i wasabi. Zrób wrażenie na swoich gościach i wypróbuj nasz przepis!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
250 g tuńczyka w jakości sushi | |
10 g świeżego imbiru | |
1 ząbek czosnku | |
1 łyżki słodko-kwaśnego sosu chili | |
200 g ałatki z wodorostów do smaku | |
100 g kiełków rzodkiewki alternatywnie: kiełki chińskie | |
5 g pasty wasabi do smaku |
Informacje żywieniowe
245
Kalorie
41 g
Węglowodany
4 g
Tłuszcze
17 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Zamarynować tuńczyka
Obrać i drobno posiekać imbir i czosnek. Wymieszać z sosem chili, miodem i sokiem z limonki. Tuńczyka opłukać pod zimną wodą i osuszyć. Schładzać w marynacie przez co najmniej 30 minut.
Oznacz jako zakończone
2.
Usmażyć tuńczyka
Rozgrzać patelnię i przesmażyć stek z tuńczyka z obu stron przez 30 sekund.
Oznacz jako zakończone
3.
Podawać tataki
Tuńczyka pokroić w cienkie plasterki. Podawać z kiełkami i sałatką z wodorostów.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Sałatkę z wodorostów i kiełki można dostać w dobrze zaopatrzonym markecie azjatyckim