Tuńczyk Tataki

Tuńczyk tataki z sałatką z wodorostów to dzisiejszy hit w naszej ofercie rybnej. Tataki to japoński sposób przygotowania mięsa lub ryby. Oznacza to zamarynowanie ryby (lub mięsa) i bardzo krótkie obsmażenie w bardzo wysokiej temperaturze z obu stron. W ten sposób uzyskuje się pikantną skórkę na zewnątrz, a mięso lub ryba jest delikatna i surowa w środku. W naszym przepisie podajemy tataki z tuńczyka z sałatką z wodorostów, kilkoma kiełkami i wasabi. Zrób wrażenie na swoich gościach i wypróbuj nasz przepis!

Brak recenzji

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
250 g tuńczyka w jakości sushi
10 g świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżki słodko-kwaśnego sosu chili
200 g ałatki z wodorostów do smaku
100 g kiełków rzodkiewki alternatywnie: kiełki chińskie
5 g pasty wasabi do smaku

Informacje żywieniowe

245 Kalorie
41 g Węglowodany
4 g Tłuszcze
17 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Zamarynować tuńczyka

Obrać i drobno posiekać imbir i czosnek. Wymieszać z sosem chili, miodem i sokiem z limonki. Tuńczyka opłukać pod zimną wodą i osuszyć. Schładzać w marynacie przez co najmniej 30 minut.
Oznacz jako zakończone
2.

Usmażyć tuńczyka

Rozgrzać patelnię i przesmażyć stek z tuńczyka z obu stron przez 30 sekund.
Oznacz jako zakończone
3.

Podawać tataki

Tuńczyka pokroić w cienkie plasterki. Podawać z kiełkami i sałatką z wodorostów.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Sałatkę z wodorostów i kiełki można dostać w dobrze zaopatrzonym markecie azjatyckim

Dodaj komentarz