Wegańskie tosty francuskie
Wegańskie tosty francuskie to odpowiednie śniadanie dla wszystkich łasuchów. Z kilkoma świeżymi jagodami, wiórkami kokosowymi i chrupiącymi kromkami tostów jest to pokusa nie do odparcia. A ponieważ francuskie tosty zwykle robi się z mlekiem i jajkiem, łatwo jest stworzyć ich wersję wegańską. My do tego celu używamy najchętniej mleka kokosowego. Oczywiście możesz też wybrać inną opcję. A teraz najważniejsze: Możesz łatwo przyrządzić wegańskie francuskie tosty we frytkownicy na gorące powietrze. To szybkie i łatwe. Jeśli nie masz jeszcze urządzenia typu airfryer, możesz oczywiście usmażyć chrupiące, francuskie tosty na patelni.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
2kromki chleba tostowego | |
120 ml mleka kokosowego | |
2łyżeczki proszku do pieczenia | |
1/2łyżeczki cukru waniliowego | |
1/4łyżeczki soli | |
40 g wiórków kokosowych | |
80 g świeżych jagód opcjonalnie, do wyboru |
Przybory
Frytownica na gorące powietrze opcjonalnie |
Informacje żywieniowe
506
Kalorie
31 g
Węglowodany
38 g
Tłuszcze
7 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie mleka
Mleko kokosowe wymieszaj z cukrem waniliowym, solą i proszkiem do pieczenia i wlej do głębokiego talerza. Rozdziel płatki kokosowe na osobnym talerzu.
Oznacz jako zakończone
2.
Namaczanie tostów
Zanurzaj tosty jeden po drugim w mleku kokosowym, a następnie w wiórkach kokosowych.
Oznacz jako zakończone
3.
Wegańskie tosty francuskie
Smaż panierowane plastry we frytownicy na gorące powietrze przez 5 minut w temperaturze 180°C. Alternatywnie, smaż tosty francuskie na patelni przez około 5 minut.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.