Zielone szparagi sous vide

Główna atrakcja każdego roku to sezon na szparagi! Kiedy na początku kwietnia w supermarketach pojawiają się pierwsze zielone i białe szparagi, aż korcą nas ręce, aby je dotknąć. Ty też tak masz? W takim razie powinieneś spróbować naszych klasycznych zielonych szparagów gotowanych metodą sous vide! Tak, to tylko zielone szparagi, ale za sprawą cyrkulatora do sous vide można je idealnie ugotować próżniowo, zachowując przy tym ich wspaniały smak. Dzięki temu nasze szparagi sous vide pozostaną świeże, chrupiące i nieporównywalnie smaczne. Dlaczego akurat zielone szparagi, a nie białe? Nie musisz ich obierać! Wypróbuj praktyczną metodę powolnego gotowania i przekonaj się sam!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
250 g zielonych szparagów
25 g masła
sól i pieprz do smaku
Pomocnicy
cyrkulator do sous vide, worek i zgrzewarka próżniowa

Informacje żywieniowe

99 kalorie
3 g węglowodany
8 g tłuszcze
3 g białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować szparagi

Umyć szparagi i usunąć zdrewniałe końcówki: w tym celu chwycić szparagi luźno za oba końce i zgiąć je. W ten sposób odłamuje się tylko niejadalną, zdrewniałą część.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotować kąpiel wodną

Rozgrzać kąpiel wodną za pomocą cyrkulatora sous vide do temperatury 85°C.
Oznacz jako zakończone
3.

Zamknięcie próżniowe

Umieścić szparagi z masłem, solą i pieprzem jak najbardziej płasko w woreczku próżniowym i zamknąć go próżniowo.
Oznacz jako zakończone
4.

Ugotować

Gotować szparagi w kąpieli wodnej przez 30 minut i podawać na gorąco.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.
 Zapisz jako PDF