culinary herbs in flowers sill in the sunny kitchen

Zioła są kuchennym skarbem, uprawiaj je

Zioła są zdrowe, estetyczne i smaczne. Potrafią one zamienić nawet nudny posiłek w prawdziwe gastro doświadczenie. Najlepsze są oczywiście świeże zioła. Tak, to nie problem! Podpowiadamy, jak uprawiać zioła w mieszkaniu. Twoja kuchnia ożyje i będzie pięknie pachnieć.

Uprawiając własne zioła, oszczędzasz również środowisko i robisz krok w kierunku idei zero waste, czyli kuchni bez odpadów. Pozbywasz się torebek i opakowań, w których sprzedawane są zioła, czy to świeże, czy suszone. Oczywiście, zaoszczędzisz również pieniądze.

Jak uprawiać zioła w doniczce?

Jak więc uprawiać zioła w doniczce w kuchni? Zioła potrzebują dużo światła, dlatego uprawiaj je w pobliżu okna, najlepiej jeśli doniczka stoi tuż przy parapecie. Wysokiej jakości gleba i odpowiednia wilgotność to kolejne ważne zasady uprawy ziół w doniczce. Nie należy jednak przesadzać z wodą, podlewamy, gdy gleba jest sucha na głębokość około 1-2 cm.

Dobra gleba dla ziół musi mieć odpowiednią ilość składników odżywczych i być wystarczająco przepuszczalna dla powietrza i wody. Możesz użyć specjalnej ziemi do ziół lub zrobić własną z kompostu, torfu i piasku.

Zioła do kuchni są pyszne i odświeżają Twoją kuchnię.

Pytanie jest też o odpowiednią doniczka. Najlepiej, aby miała ona na dole otwory drenażowe, aby w razie potrzeby nadmiar wody mógł odpłynąć. Należy również wziąć pod uwagę wielkość pojemnika w stosunku do wielkości roślin i ilości potrzebnej ziemi.

Rozwiązaniem może być również wewnętrzna doniczka. Może regulować ilość światła, zapewniać regularną wilgotność, a nawet umożliwiać wzrost ziół bez gleby.

Na koniec warto dodać, że ważny jest również dobór ziół. Niektóre są lepiej przystosowane do uprawy w pomieszczeniach niż inne. Przykłady odpowiednich ziół obejmują: bazylię, melisę, miętę, tymianek, majeranek i rozmaryn.

Doniczki na zioła do kuchni

Wybieranie doniczek ziołowych do kuchni może być kreatywną zabawą. Klasyczna terakota nie jest wymogiem. Można wybierać spośród kilku materiałów. Odpowiednie są na przykład doniczki z przezroczystego szkła, ponieważ przepuszczają światło przez ścianki pojemnika i pozwalają zobaczyć korzenie roślin. Uważaj jednak, są one dość kruche i mogą być wrażliwe na zmiany temperatury.

Również garnki ceramiczne są wrażliwe na zmiany temperatury. Są też cięższe i w niektórych przypadkach mają wyższą cenę. Drobne niedociągnięcia są równoważone przez przyjemną estetykę i długą żywotność, jeśli otoczenie jest zapewnione przez cały czas.

Może zainteresuje Cię: Herbata jest zdrowa i oferuje przyjemność

Być może pomyślałeś też, że drewniana doniczka dobrze komponuje się z ziołami. I masz rację, jest tu bardzo ładne estetyczne zgranie. Należy jednak uważać, aby drewno nie spleśniało. Oczywiście nie możemy zapominać również o plastikowych doniczkach. Są one lekkie, niedrogie i występują w różnych typach, rozmiarach, kolorach, a nawet kształtach.

Jeśli nie możesz postawić doniczki bezpośrednio na parapecie, z pewnością pomoże Ci stojak na zioła. Dzięki temu doniczki można zawiesić na ścianie lub estetycznie umiejscowić w przestrzeni. Ale nie musi to być koniecznie kuchnia. W tym zakresie nie ma ograniczeń dla kreatywności.

Jak suszyć zioła w piekarniku, na papierze czy w suszarce?

Jeśli Twój zapał do uprawy ziół w mieszkaniu przerodził się w nadmierne zbieractwo i martwisz się, że zioła zgniją, możesz je wysuszyć. Możesz je suszyć w najbardziej naturalny sposób, na papierze do pieczenia, ale ważne jest, aby nie suszyć ich w bezpośrednim świetle słonecznym i aby pomieszczenie było dobrze wentylowane. Takie suszenie trwa jednak dość długo.

Szybszym sposobem jest suszarka do owoców, która może mieć nawet specjalny program właśnie do suszenia ziół. Jeśli tak nie jest i trzeba wszystko regulować ręcznie, to zawsze wybieraj niskie temperatury. Zaletą suszarki może być automatyczne odprowadzanie wilgoci. Należy jednak uważać, aby nigdy nie suszyć ziołami niczego innego, np. owoców. Dzięki temu “nasiąknie” ziołowym aromatem.

Jak suszyć zioła w piekarniku? Rozgrzej piekarnik do 35 – 45 °C, umyj i dobrze osusz zioła, aby zapobiec pleśnieniu podczas suszenia. Kawałki powinny być tej samej wielkości, aby równomiernie wyschły. Dlatego, jeśli to konieczne, wyrywaj lub przycinaj pojedyncze rośliny. Rozłóż je na blasze lub stojaku do suszenia, uważając, by nie zachodziły na siebie. Suszenie trwa do 2 godzin, następnie należy wyjąć zioła i pozostawić do ostygnięcia.

Suszone zioła zachowują trwałość do 12 miesięcy.

Przechowuj je w suchym i ciemnym miejscu

Przechowywanie powinno odbywać się w suchym i ciemnym miejscu. Bardzo dobrym wyborem są szklane lub ceramiczne hermetyczne pojemniki. Jeśli będziesz przechowywać zioła w ciemnej spiżarni, nie bój się używać pojemników z przezroczystego szkła.

Na etykiecie, którą naklejamy na pojemnik, oprócz nazwy suszu piszemy datę suszenia. W zależności od rodzaju ziół, należy je przechowywać maksymalnie od 6 do 12 miesięcy. Wtedy stracą swój aromat i smak.

Tych ziół nie powinno zabraknąć w domu

Jakie zioła do kuchni cieszą się największą popularnością? Oczywiście zależy to od tego, co lubisz najbardziej. Wybraliśmy te, które zawsze warto mieć pod ręką:

  • Bazylia nadaje się do aromatyzowania pizzy, makaronów i różnych sosów.
  • Melisa cytrynowa jest świetna w sałatkach, napojach i deserach.
  • Mięta nadaje się do napojów, sałatek i deserów.
  • Tymianek przyjemnie aromatyzuje potrawy mięsne, sosy i zupy.
  • Majeranek, rozmaryn i oregano są używane bardzo podobnie do tymianku.
  • Rozmaryn: Rozmaryn nadaje się do potraw mięsnych, warzyw i różnych potraw pieczonych.
  • Spróbuj użyć pietruszki w sałatkach, zupach i różnych sosach.

Co przyrządzić z ziołami?

Podczas gotowania należy pamiętać, że zioła mogą mieć silny smak. Jeśli dodasz ich dużo, mogą przytłoczyć smak pozostałych składników i zepsuć wrażenia z jedzenia. Należy również pamiętać, że suszenie zwiększa intensywność smaku i aromatu. Należy więc szczególnie uważać na suszone zioła.

Zioła można dodawać do potraw w różnym czasie gotowania, aby uzyskać różne równowagi smakowe. Twarde zioła, takie jak tymianek czy rozmaryn, należy dodać do potrawy na początku gotowania, aby je wystarczająco ugotować. Wrażliwe zioła, takie jak kolendra czy bazylia, powinny być dodawane dopiero pod koniec gotowania, aby zachować ich smak i aromat.

Zawsze dodawaj zioła stopniowo i stale smakuj potrawę. Należy również pamiętać, że smaki łączą się w potrawach nawet po ugotowaniu. Tak zwane “przejdą”. Innymi słowy, jeśli Twoje dobroci smakowały idealnie zaraz po ugotowaniu, następnego dnia smaki mogą być bardziej wyraziste.

Jednak najlepszym sposobem na opanowanie stosowania ziół jest praktyka i eksperymentowanie. Nawet jeśli coś pójdzie nie tak, to nie ma to żadnego znaczenia, ważne jest, aby próbować, odkrywać i eksperymentować. Na przykład nawet z połączeniem ziół w jednym daniu. Coś takiego może być wyzwaniem, ale jeśli znajdziesz odpowiednie połączenie smaków, to efekt będzie naprawdę warty zachodu!

Zioło i pozytywny wpływ na zdrowie? Tak!

Nie należy również pomijać pozytywnego wpływu ziół na zdrowie. Przecież regularnie kupujemy różnego rodzaju herbatki ziołowe na drobne problemy zdrowotne. Zioła do kuchni mają również pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Bazylia to skarb. Ma wysoką zawartość antyoksydantów, które pomagają chronić organizm przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Pomaga zmniejszyć stres i niepokój, poprawia trawienie poprzez wspieranie uwalniania soków żołądkowych i wspieranie perystaltyki jelita grubego. Wspomaga również odporność dzięki dużej zawartości witaminy C. Dodatkowo liście bazylii idealnie wyglądają na mozzarelli.

Melisa ma działanie przeciwzapalne, poprawia trawienie i sen, a nawet może pomóc na bóle głowy. Uwalnia serotoninę, która pomaga złagodzić ból. Jeśli jesteś przeziębiony, melisa rozluźni śluz i pomoże Ci go wykrztusić.

Mięta jest bogata w przeciwutleniacze i zawiera duże ilości witamin A i C, które są ważne dla zdrowia oczu i układu odpornościowego. Zawiera również substancje, które mogą pomóc w problemach z trawieniem. Zawarty w mięcie mentol ma działanie przeciwbólowe i może pomóc w łagodzeniu bólu i napięcia. Stosowany jest również w celu złagodzenia problemów z układem oddechowym, takich jak astma i zapalenie oskrzeli. Albo nawet zwiększa apetyt.

Tymianek ma silne właściwości antybakteryjne, które mogą pomóc w zwalczaniu różnych rodzajów bakterii, w tym tych, które są odporne na antybiotyki. Niektóre badania sugerują również, że zioło to może mieć silne działanie przeciwwirusowe, co może być korzystne w zapobieganiu lub leczeniu infekcji dróg oddechowych. Ma również potencjał do poprawy zdrowia serca poprzez obniżenie cholesterolu i ciśnienia krwi.

Rozmaryn zawiera dużą ilość naturalnych antyoksydantów, które chronią organizm przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Jest również bogaty w kwas rozmarynowy, który ma silne działanie przeciwzapalne. Wspomaga odporność, leczy zaburzenia trawienne i sprzyja wzrostowi włosów, gdyż zawiera żelazo, magnez i witaminę B6.

Zioła do kuchni w doniczkach na białym tle.