Faszerowane kwiaty cukinii
Czy próbowałeś już kwiatów cukinii, a nie tylko samej cukinii? Faszerowane kwiaty cukinii to włoski klasyk i prawdziwa uczta dla podniebienia. W naszym przepisie wypełniamy je pysznym kremem z ricotty, który świetnie komponuje się ze słodkim smakiem kwiatów, świeżymi ziołami i wyciśniętą limonką. Jako przystawka z odrobiną ciabatty lub jako dodatek do pysznego włoskiego dania głównego: faszerowane kwiaty cukinii są warte spróbowania! Przy okazji: jadalne kwiaty można znaleźć w dobrze zaopatrzonych supermarketach, delikatesach lub na cotygodniowym targu. Miej oczy otwarte, szukając ich!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
8 kwiaty cukinii | |
200 g Ricotta | |
50 g parmezanu | |
1 żółtko | |
1 limonka | |
8 gałązek pietruszki | |
4łyżki oliwy z oliwek | |
1szczypta gałki muszkatołowej | |
sól i pieprz do smaku |
Pomocnicy
Blender ręczny lub blender | |
Forma do pieczenia |
Informacje żywieniowe
317
kalorie
11 g
węglowodany
26 g
tłuszczu
12 g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj kwiaty cukinii
Kwiaty cukinii dokładnie opłucz, osusz, lekko rozchyl i delikatnie wykręć słupek. Umieść kwiaty w naoliwionym naczyniu żaroodpornym.
Oznacz jako zakończone
2.
Rozgrzej piekarnik
Rozgrzej piekarnik do 180°C (górna i dolna grzałka).
Oznacz jako zakończone
3.
Przygotuj nadzienie
Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj. Drobno zetrzyj parmezan i wyciśnij sok z limonki. Wymieszaj wszystko z ricottą, gałką muszkatołową, solą i pieprzem i zmiksuj blenderem ręcznym na gładką masę.
Oznacz jako zakończone
4.
Napełnij i upiecz
Ostrożnie napełnij kwiaty kremem z ricotty, zamknij i skrop oliwą z oliwek. Piecz przez 20 minut i podawaj na gorąco.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Jadalne kwiaty można znaleźć w dobrze zaopatrzonych supermarketach, w delikatesach lub na cotygodniowym targu. Miej na nie oczy szeroko otwarte!
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.