Zupa kalafiorowo-porowa
Zupa kalafiorowo-porowa jest smaczną i niskowęglowodanową siostrą klasycznej kartoflanki. Ta prosta zupa jarzynowa uszlachetniona szczypiorkiem i czosnkiem zamieni się w aromatyczny przysmak, który sprawdzi się dobrze jako przystawka lub danie główne. Czy jesteś prawdziwym fanem zup? W takim razie nie możesz pominąć naszej zupy pomidorowej lub wyjątkowej zupy krem z wodorostów.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
1 kalafior | |
1 por | |
1pęczek szczypiorku | |
1 ząbek czosnku | |
1 cebula | |
200ml bitej śmietany | |
1L wywaru warzywnego | |
22 łyżki oliwy z oliwek | |
sól i pieprz do smaku |
Akcesoria
Mikser | |
lub mikser ręczny |
Informacje żywieniowe
204
kalorie
6 g
węglowodanów
17 g
tłuszczu
5 g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie
Umyj kalafior i por. Usuń głąb i podziel kalafior na małe różyczki. Pokrój w talarki. Obierz i pokrój w grubszą kostkę cebulę i czosnek.
Oznacz jako zakończone
2.
Gotowanie na parze
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i smaż cebulę i czosnek przez około 3 minuty, aż staną się półprzezroczyste.
Oznacz jako zakończone
3.
Ugotuj zupę
Dodaj kalafior i por, zamieszaj i dodaj wywar z warzyw. Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
Oznacz jako zakończone
4.
Wymieszaj zupę
Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj idealnie w blenderze lub za pomocą blendera ręcznego. Dodaj śmietanę.
Oznacz jako zakończone
5.
Udoskonal i ciesz się
Ponownie doprowadź zupę do wrzenia. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Zupę podawaj na gorąco z dodatkiem szczypiorku.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.