Falafel zawijany
Falafel zawijany to prawdziwy hit. Szybki w przygotowaniu, super pikantny, aromatyczny i inspirowany kuchnią lewantyńską, ma wszystko, by zaspokoić mały głód. Na wierzchu wrapa znajduje się prosta salsa pomidorowa, odrobina szpinaku, kiełki i falafel. To naprawdę zdrowe i bogate w witaminy danie. Ponadto ten pyszny i wegański przepis doskonale nadaje się do przygotowania posiłku. Tyle tylko, że sos czosnkowy do pracy można by zastąpić nieco większą ilością hummusu.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
2 wrapy | |
2porcje falafela | |
2porcje wegańskiego sosu czosnkowego | |
2porcje hummusu | |
50 g szpinaku | |
1 pomidor | |
1/2 czerwonej cibuli | |
1/2pęczka natki pietruszki | |
1łyżka soku z cytryny | |
1łyżka oliwy z oliwek | |
30 g kiełków fasoli | |
sól i pieprz do smaku |
Informacje żywieniowe
701
kalorie
71 g
węglowodany
35 g
tłuszcze
17 g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Salsa pomidorowa
Umyć pomidory i pokroić je w drobną kostkę. Obrać i drobno posiekać cebulę. Umyć pietruszkę, osuszyć i drobno posiekać. Wymieszać wszystko razem z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Odstawić na bok.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotować składniki
Umyć i osuszyć szpinak i kiełki.
Oznacz jako zakończone
3.
Posmarować wrap
Posmarować wrapy hummusem. Na wierzchu ułożyć szpinak, falafel, kiełki i salsę pomidorową. Polać sosem czosnkowym. Złożyć boki wrapa i ostrożnie zwinąć.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.