Falafel zawijany

Falafel zawijany to prawdziwy hit. Szybki w przygotowaniu, super pikantny, aromatyczny i inspirowany kuchnią lewantyńską, ma wszystko, by zaspokoić mały głód. Na wierzchu wrapa znajduje się prosta salsa pomidorowa, odrobina szpinaku, kiełki i falafel. To naprawdę zdrowe i bogate w witaminy danie. Ponadto ten pyszny i wegański przepis doskonale nadaje się do przygotowania posiłku. Tyle tylko, że sos czosnkowy do pracy można by zastąpić nieco większą ilością hummusu.

Brak recenzji

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
2 wrapy
2porcje falafela
2porcje wegańskiego sosu czosnkowego
2porcje hummusu
50 g szpinaku
1 pomidor
1/2 czerwonej cibuli
1/2pęczka natki pietruszki
1łyżka soku z cytryny
1łyżka oliwy z oliwek
30 g kiełków fasoli
sól i pieprz do smaku

Informacje żywieniowe

701 kalorie
71 g węglowodany
35 g tłuszcze
17 g białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Salsa pomidorowa

Umyć pomidory i pokroić je w drobną kostkę. Obrać i drobno posiekać cebulę. Umyć pietruszkę, osuszyć i drobno posiekać. Wymieszać wszystko razem z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Odstawić na bok.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotować składniki

Umyć i osuszyć szpinak i kiełki.
Oznacz jako zakończone
3.

Posmarować wrap

Posmarować wrapy hummusem. Na wierzchu ułożyć szpinak, falafel, kiełki i salsę pomidorową. Polać sosem czosnkowym. Złożyć boki wrapa i ostrożnie zwinąć.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.
 Zapisz jako PDF

Dodaj komentarz