Strapaczki (słowackie kluski z kapustą)

Strapaczki: słowacki klasyk, który pokochasz

Strapaczki – słowackie tradycyjne danie, które ma bogatą historię i jest integralną częścią słowackiej kultury. Jest to jedno z tych dań, które łączy pokolenia i przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i rodzinnych chwil przy niedzielnym obiedzie. Wypróbuj nasz przepis.

Przejdź do przepisu

Strapaczki są nieodłącznie związane ze słowacką gastronomią. Przepis powstał jako posiłek dla biedniejszych ludzi, którzy szukali sposobów na zaspokojenie swoich podniebień, jednocześnie karmiąc swoje rodziny dostępnymi i niedrogimi składnikami. Haluszki, które są podstawą tego przepisu, od dawna są wytwarzane z prostego ciasta i łączone z różnymi składnikami. Z czasem kiszona kapusta stała się podstawowym składnikiem, a wraz z nią strapaczki, jakie znamy dzisiaj.

Wariacje i miejsca przygotowania

Chociaż strapaczki są tradycyjnie przygotowywane z kluskami i kiszoną kapustą, istnieje wiele odmian tego przepisu. W niektórych rodzinach można znaleźć dodatek boczku lub kiełbasy, podczas gdy inni preferują wersje wegetariańskie bez mięsa. Jeśli chodzi o geografię, strapaczki są przygotowywane głównie na wschodzie Słowacji, ale ich popularność rozprzestrzeniła się na całą Słowację, a nawet za granicę, gdzie stały się jednym z reprezentatywnych dań słowackich.

Haluszki ze sklepu czy domowej roboty?

Możesz pójść tradycyjną drogą i przygotować haluszki/gnocchi w domu z prostych składników. Domowe haluszki mają tę zaletę, że dokładnie wiesz, co zawierają i możesz operować nimi zgodnie z własnymi preferencjami. Ale jeśli chcesz, tak jak my, nieco ułatwić sobie przygotowanie, możesz kupić domowe haluszki gnocchi na lokalnym targu. Pozwoli to zaoszczędzić czas i jednocześnie wesprzeć lokalnych producentów.

Można również kupić kiszoną kapustę. Ale fajnie jest też zrobić ją w domu. Podsumowaliśmy wszystko, co musisz wiedzieć o kiszonej kapuście w artykule Kiszona kapusta to superfood!

Strapaczki to danie, które zajmuje szczególne miejsce w kuchni słowackiej. Niezależnie od tego, czy jesteś tradycyjnym smakoszem, czy miłośnikiem nowoczesnej kuchni, powinieneś spróbować tego dania i doświadczyć smaku Słowacji w najlepszym wydaniu.

Nie przegap inspiracji dla innych, tradycyjnych i światowych potraw w naszym archiwum przepisów.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
1 kg głęboko mrożonych lub domowych gnocchi
100 g boczku
400 g kapusty kiszonej z beczki
1 duża cebula
1 łyżka oleju roślinnego
sól do smaku

Informacje żywieniowe

489 Kalorie
68 Węglowodany
17 Tłuszcze
18 Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Gotowanie haluszek

Ugotuj haluszki (gnocchi ) w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Lub gotuj je, aż zaczną unosić się na powierzchni.
Oznacz jako zakończone
2.

Podsmaż boczek i cebulę

Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Pokrój podobnie boczek w drobną kostkę. Na patelnię wlać łyżkę oleju, podgrzać i dodać boczek. Gdy boczek zacznie nabierać złotego koloru, dodaj posiekaną cebulę i smaż wszystko razem na złoty kolor.
Oznacz jako zakończone
3.

Duszenie kapusty

Dodaj kapustę do mieszanki, możesz ją posiekać, aby paski kapusty nie były nadmiernie długie. Dusić na złoty kolor. Kapusta musi nabrać koloru, ale powinna pozostać chrupiąca.
Oznacz jako zakończone
4.

Przygotuj "strapaczki"

Dodaj ugotowane gnocchi i smaż wszystko razem przez 2-3 minuty, pozwalając smakom dokładnie się wymieszać. Smacznego!
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
Wartości odżywcze są obliczane na porcję, składniki są w ilościach na 4 porcje.
 Zapisz jako PDF