Podstawowy przepis na ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę można przygotować w domu z zaledwie kilku prostych składników. Czy naprawdę masz ochotę na domową pizzę? To przygotuj ciasto już teraz, aby miało czas na wyrośnięcie i stało się naprawdę puszyste. Nasz przepis na ciasto do pizzy jest stosunkowo prosty i nie wymaga zbyt długiego czasu wyrastania. Ciasto jest gotowe już po około 2 godzinach. Czy wiesz? Jeśli do imprezy, na której podasz pizzę, jest jeszcze trochę czasu, możesz pozwolić ciastu rosnąć wolniej w lodówce. Dzięki temu ma ono dużo czasu, aby wyrosnąć i nabrać aromatu. A jeśli po ucztowaniu zostanie ci trochę ciasta, możesz je nawet zamrozić dobrze zawinięte i użyć później.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
500 g mąki typ 00 lub znanej jako "mąka do pizzy"
250 ml letniej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1łyżka oliwy z oliwek
przybory
Robot kuchenny opcjonalnie

Informacje żywieniowe

436 Kalorie
90 g Węglowodany
1 g Tłuszcze
13 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Uaktywnić drożdże

rozpuścić drożdże z cukrem i wodą i odstawić pod przykryciem na około 10 minut.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotować ciasto

mąkę, mieszankę drożdży i sól wyrabiać ręcznie lub w robocie kuchennym przez ok. 10 minut do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Posmarować miskę oliwą z oliwek i uformować z ciasta kulę. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 1 godzinę, aż do podwojenia objętości.
Oznacz jako zakończone
3.

Porcjować ciasto

podzielić ciasto na 4 równe porcje, uformować kulki i odstawić do ponownego wyrośnięcia pod przykryciem na 30 minut.
Oznacz jako zakończone
4.

Uformować ciasto i nałożyć produkty na wierzch

uformować z ciasta około 30 cm pizzę (nie rozwałkowywać) i nałożyć produkty na wierzch według uznania.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.
 Zapisz jako PDF