Sos pomidorowy do pizzy

Przygotowanie własnego sosu pomidorowego do pizzy jest szybkie i proste. Ponadto można doprawić i udoskonalić sos według własnego smaku i dokładnie wiedzieć, co wchodzi w jego skład, zamiast wybierać gotowy z półki. A więc: zaczynamy! Zrób swój własny sos pomidorowy i zachwyć gości na następnej imprezie z pizzą lub po prostu zafunduj sobie chwilę prawdziwego rozkoszy we własnym zakresie.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
200 g pomidorów (pokrojonych z puszki lub świeżych)
1łyżka oregano
2gałązki świeżej bazylii
1łyżka przecieru pomidorowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz (do smaku)
przybory
Mikser opcjonalnie

Informacje żywieniowe

64 Kalorie
6 g Węglowodany
4 g Tłuszcze
1 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować składniki

umyć i pokroić w kostkę pomidory (jeśli masz świeże). Obrać i drobno posiekać cebulę i czosnek. Bazylię umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Oznacz jako zakończone
2.

Poddusić

na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Smażyć na niej cebulę i czosnek przez około 3 minuty, aż cebula się zeszkli.
Oznacz jako zakończone
3.

Ugotować sos

dodać wszystkie pozostałe składniki i doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez co najmniej 1 minutę. Pozostawić do ostygnięcia. W zależności od upodobań po ostudzeniu sos pomidorowy można zmiksować. W szczelnie zamkniętym słoiku można go przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Jedna porcja wystarcza na jedną pizzę.
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.
 Zapisz jako PDF