Pizza Cztery pory roku
Pizza Cztery pory roku – nazywana po włosku Quattro Stagioni – to idealna pizza dla niezdecydowanych. Jak sama nazwa wskazuje, jest ona po prostu podzielona na ćwiartki. Każda ćwiartka ma swój własny obkład, co sprawia, że pizza jest nieporównywalnie bardziej zróżnicowana. A zresztą: wiele osób w nieco inny sposób obkłada pizzę Cztery pory roku. Na przykład oliwkami i salami. Co najbardziej Ci smakuje?
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
2porcje ciasta na pizzę | |
2porcje sosu pomidorowego | |
100 g pieczarek | |
100 g serc karczochów (ze słoika lub puszki) | |
1/2 czerwonej papryki | |
100 g szynki gotowanej | |
100 g mozzarelli | |
1łyżeczka oregano | |
sól i pieprz (do smaku), |
Przybory
Piec do pizzy lub kamień do pizzy Opcjonalny |
Informacje żywieniowe
718
Kalorie
100 g
Węglowodany
17 g
Tłuszcze
37 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Rozgrzać piekarnik
Uformować okrągłe i płaskie ciasto na pizzę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C (grzałka górna/dolna).
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotować składniki
Umyć pieczarki i paprykę. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienką kostkę. Odsączyć serca karczochów i w razie potrzeby przekroić na pół. Szynkę pokroić w kostkę. Odsączyć mozzarellę i pokroić ją na kawałki.
Oznacz jako zakończone
3.
Obłożyć pizzę:
Rozprowadzić równomiernie sos pomidorowy na pizzy. Na wierzchu rozłożyć mozzarellę i doprawić oregano, solą i pieprzem do smaku. Na każdej ćwiartce ułożyć serca karczochów, pieczarki, paprykę i szynkę.
Oznacz jako zakończone
4.
Upiec pizzę
Piec pizzę w gorącym piekarniku przez ok. 10 minut, aż się zarumieni zgodnie z Twoimi upodobaniami.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Oczywiście jeszcze lepsza jest pizza upieczona we własnym piecu do pizzy lub na kamieniu do pizzy. Jeśli masz odpowiedni sprzęt, możesz go tutaj doskonale wykorzystać!
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.