Szarlotka z karmelem

Bądź pewien, że to ciasto z jabłkami i karmelem od dziś trafi na Twoją listę ulubionych szybkich ciast! Chrupiący spód w połączeniu z nadzieniem ze świeżych jabłek, kremowym słodkim karmelem i kilkoma chrupiącymi płatkami migdałów sprawia, że to niepozorne ciasto będzie kulinarną atrakcją domowej cukierenki. Do tego świetnie pasuje gałka lodów waniliowych lub bita śmietana. Dla gości lub tylko dla siebie: poczęstuj się kawałkiem pysznej szarlotki z karmelem!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
250 g mąki
5łyżek cukru
3 jajka
150 g margaryny
1torebka proszku do pieczenia
1szczypta soli
Do nadzienia
600 g jabłek
100 g brązowego cukru
400 g słodzonego mleka skondensowanego
1łyżka soku z cytryny
1 laska wanilii
200 g masła
50 g całych migdałów
Przybory
forma do pieczenia

Informacje żywieniowe

796 Kalorie
84 g Węglowodany
46 g Tłuszcze
9 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Na ciasto

Z mąki, margaryny, jajek, proszku do pieczenia i soli przygotować kruche ciasto i schładzać je przez 30 minut.
Oznacz jako zakończone
2.

Nadzienie

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Przeciąć laskę wanilii wzdłuż na pół i ostrożnie wyskrobać czubkiem noża miąższ.
Oznacz jako zakończone
3.

Wymieszać nadzienie

Podgrzać masło, brązowy cukier, mleko skondensowane i miąższ wanilii, a następnie mieszać do uzyskania złotego koloru.
Oznacz jako zakończone
4.

Dokończyć nadzienie

Dodać plasterki jabłek do karmelu i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny.
Oznacz jako zakończone
5.

Rozgrzać piekarnik

Rozgrzać piekarnik do 190°C (grzałka górna/dolna).
Oznacz jako zakończone
6.

Przełożyć ciasto do formy

Natłuścić formę, zagnieść ciasto, rozwałkować je i przełożyć do formy. Dobrze docisnąć boki. Wlać nadzienie do ciasta i równomiernie rozprowadzić.
Oznacz jako zakończone
7.

Upiec

Piec ciasto przez 35 minut.
Oznacz jako zakończone
8.

Migdały

Migdały prażyć na patelni przez ok. 5 minut na średnim ogniu, a następnie grubo posiekać. Posypać nimi ciepłe ciasto.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Jedna porcja odpowiada jednemu kawałkowi ciasta, przy założeniu że z ciasta można wykroić 8 kawałków.
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.
 Zapisz jako PDF