Szarlotka z karmelem
Bądź pewien, że to ciasto z jabłkami i karmelem od dziś trafi na Twoją listę ulubionych szybkich ciast! Chrupiący spód w połączeniu z nadzieniem ze świeżych jabłek, kremowym słodkim karmelem i kilkoma chrupiącymi płatkami migdałów sprawia, że to niepozorne ciasto będzie kulinarną atrakcją domowej cukierenki. Do tego świetnie pasuje gałka lodów waniliowych lub bita śmietana. Dla gości lub tylko dla siebie: poczęstuj się kawałkiem pysznej szarlotki z karmelem!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
250 g mąki | |
5łyżek cukru | |
3 jajka | |
150 g margaryny | |
1torebka proszku do pieczenia | |
1szczypta soli |
Do nadzienia
600 g jabłek | |
100 g brązowego cukru | |
400 g słodzonego mleka skondensowanego | |
1łyżka soku z cytryny | |
1 laska wanilii | |
200 g masła | |
50 g całych migdałów |
Przybory
forma do pieczenia |
Informacje żywieniowe
796
Kalorie
84 g
Węglowodany
46 g
Tłuszcze
9 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Na ciasto
Z mąki, margaryny, jajek, proszku do pieczenia i soli przygotować kruche ciasto i schładzać je przez 30 minut.
Oznacz jako zakończone
2.
Nadzienie
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Przeciąć laskę wanilii wzdłuż na pół i ostrożnie wyskrobać czubkiem noża miąższ.
Oznacz jako zakończone
3.
Wymieszać nadzienie
Podgrzać masło, brązowy cukier, mleko skondensowane i miąższ wanilii, a następnie mieszać do uzyskania złotego koloru.
Oznacz jako zakończone
4.
Dokończyć nadzienie
Dodać plasterki jabłek do karmelu i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny.
Oznacz jako zakończone
5.
Rozgrzać piekarnik
Rozgrzać piekarnik do 190°C (grzałka górna/dolna).
Oznacz jako zakończone
6.
Przełożyć ciasto do formy
Natłuścić formę, zagnieść ciasto, rozwałkować je i przełożyć do formy. Dobrze docisnąć boki. Wlać nadzienie do ciasta i równomiernie rozprowadzić.
Oznacz jako zakończone
7.
Upiec
Piec ciasto przez 35 minut.
Oznacz jako zakończone
8.
Migdały
Migdały prażyć na patelni przez ok. 5 minut na średnim ogniu, a następnie grubo posiekać. Posypać nimi ciepłe ciasto.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Jedna porcja odpowiada jednemu kawałkowi ciasta, przy założeniu że z ciasta można wykroić 8 kawałków.
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.