Bulion z warzyw
Przygotowanie własnego rosołu warzywnego jest w rzeczywistości bardzo łatwe. Ponadto służy jako podstawa wielu pysznych dań, od zup i sosów tuż po całe bankiety z pysznym mięsem pieczenym itp. Kolejna zaleta samodzielnego gotowania bulionu: Możesz uniknąć marnowania żywności, po prostu gotując pokruszone warzywa i nie wyrzucać je. Czy chciałbyś mieć bulion w postaci proszku jak z supermarketu? Na to też mamy odpowiednią receptę!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
4 Marchewki | |
1/2 Korzeń selera | |
1Łodyga Por | |
3 Cebule | |
2 Ząbki czosnku | |
1Pęczek Pietruszka | |
1Łyżka stołowa Olej roślinny | |
10 Pieprz czarny ziarnisty | |
2Gałązki Tymianek | |
1 Liść laurowy | |
6 Jałowce | |
Sól Do smaku |
Wymagane akcesoria
Sito drobne |
Informacje żywieniowe
20
Kalorie
0 g
Węglowodany
3 g
Tłuszcze
0 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotujmy warzywa
Marchew, seler, cebulę i czosnek obrać i pokroić na duże kawałki. Por i pietruszkę umyć i grubo posiekać.
Oznacz jako zakończone
2.
Warzywa pieczemy
W dużym garnku usmaż cebulę i czosnek na oleju roślinnym. Dodaj pozostałe warzywa i gotuj przez 5 minut.
Oznacz jako zakończone
3.
Dodaj pieprz
Dodaj tymianek, liść laurowy, ziarna pieprzu czarnego, jałowec i zalej 3 litrami wody, dopraw solą.
Oznacz jako zakończone
4.
Bulion pozostajemy do zagotowania
Niech przykryty bulion gotuje się przez co najmniej 90 minut na wolnym ogniu, a następnie przecedzamy go przez drobne sito. Użyjemy natychmiast lub przechowujemy w szczelnych pojemnikach w lodówce do 2 tygodni.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Jedna porcja odpowiada ok. 500 ml bulionu. Z przepisu dostaniesz około 2 litry bulionu warzywnego, czyli 4 porcje o odpowiednich wartościach odżywczych.
Informacje o wartościach odżywczych są przybliżone na podstawie wymienionych składników. Możliwe są odchylenia.