Zapiekanka z kalafiora
Zapiekanka z kalafiora to nasz dzisiejszy superprzepis. Łączy w sobie zdrowe warzywa z kremowym sosem i serem – to idealne połączenie. Do białej kapusty dołączają brokuły i pory. Dzięki śmietanie i serowi nabierają naprawdę kremowej konsystencji i w krótkim czasie można wyczarować wspaniały przepis na danie po pracy, które z pewnością da Ci więcej niż mrożona pizza. Czy lubisz kalafiora? W takim razie koniecznie musisz spróbować naszej zupy z kalafiora z porem!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
1 kalafior | |
300 g brokułów | |
1 por | |
1 cebula | |
100 ml białego wina | |
200 ml wywaru warzywnego | |
100 ml bitej śmietany | |
100 g sera Gouda | |
50 g parmezanu | |
1łyżka oleju roślinnego | |
1 łyżeczka gałki muszkatołowej | |
sól i pieprz do smaku |
Narzędzia
Forma do pieczenia |
Informacje żywieniowe
317
Kalorie
9 g
Węglowodany
20 g
Tłuszcze
18 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotować kalafior i brokuły
Umyć kalafior i brokuły, usunąć zieleninę i pokroić na małe różyczki. Gotować w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut, aż będzie al dente.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotować cebulę i por
Obrać i drobno posiekać cebulę. Umyć por i pokroić go w cienkie krążki.
Oznacz jako zakończone
3.
Poddusić
Na patelni rozgrzać olej roślinny i smażyć cebulę przez 2 minuty. Dodać por i smażyć przez kolejne 3 minuty. Odgazować białym winem.
Oznacz jako zakończone
4.
Wymieszać z sosem
Zmniejszyć ilość białego wina do 1/3, dodać ubitą śmietanę i wywar warzywny, a następnie gotować na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Oznacz jako zakończone
5.
Rozgrzać piekarnik
Zetrzeć na tarce sery Gouda i Parmezan. Rozgrzać piekarnik do 180°C (grzałka górna/dolna).
Oznacz jako zakończone
6.
Upiec zapiekankę
Umieścić brokuły i kalafior w naczyniu żaroodpornym. Polać sosem i posypać serem. piec przez 25 minut, aż ser się zrumieni, a warzywa będą miękkie.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.