Kotlet z czubajki kani

Kotlet z czubajki kani to popularna alternatywa dla klasycznej wersji. Dlaczego? Ponieważ – jak sama nazwa wskazuje – jest on wykonany z parasola czubajki kani. Olbrzymie grzyby z gatunku pieczarkowatych mają orzechowy aromat i dorównują swoim mięsnym odpowiednikom dzięki chrupiącej panierce. Przy okazji, czy wiesz, że parasol to francuskie słowo oznaczające parasol przeciwsłoneczny? Pasuje do tego wielkiego grzyba, nie sądzisz? Jeśli już teraz masz ochotę na chrupiący kotlet z czubajki kani, skorzystaj z naszego przepisu!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
2 czubajki kanie
100 ml mleka sojowego lub wody
2łyżki mąki
100 g bułki tartej
2łyżki oleju roślinnego
sól i pieprz do smaku

Informacje żywieniowe

252 Kalorie
31 g Węglowodany
7 g Tłuszcze
10 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować grzyby

Oczyścić grzyby i ostrożnie wykręcić lub odciąć trzon.
Oznacz jako zakończone
2.

Stworzyć linię do panierowania

W tym celu należy ubić mleko sojowe i mąkę. Doprawić solą i pieprzem. W osobnej misce umieścić bułkę tartą.
Oznacz jako zakończone
3.

Panierować

Obtoczyć parasole grzybów najpierw w mące, a następnie w bułce tartej.
Oznacz jako zakończone
4.

Smażyć

Rozgrzać patelnię z olejem roślinnym i smażyć kotlety z czubajki kani z obu stron przez 3-5 minut, aż panierka będzie chrupiąca.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF