Chipsy z cukinii
Cukiniowe chipsy można szybko zrobić, są niedrogie i o wiele zdrowsze niż chipsy z torebki. Wypróbuj już dziś nasz przepis na chrupiące chipsy z cukinii i przenieś przekąski na wyższy poziom podczas kolejnego wieczoru z Netflixem! Masz ochotę na więcej? Sprawdź nasze przepisy na przekąski i znajdź dokładnie to, na co masz ochotę!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
3 cukinie | |
1łyżka słodkiej papryki | |
100 g parmezanu | |
1łyżka oliwy z oliwek | |
sól i pieprz do smaku |
przybory
tarka kuchenna |
Informacje żywieniowe
146
Kalorie
2 g
Węglowodany
10 g
Tłuszcze
11 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Rozgrzać piekarnik
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka górna/dolna).
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotować cukinie
Cukinie umyć, odciąć końce i pokroić w plastry lub pokroić na cienkie plasterki za pomocą tarki kuchennej.
Oznacz jako zakończone
3.
Przyprawić
Zetrzeć parmezan i dokładnie wymieszać z cukinią, papryką w proszku, oliwą, solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
4.
Rozłożyć chipsy z cukinii
Plastry cukinii rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby jak najmniej się stykały.
Oznacz jako zakończone
5.
Upiec chipsy z cukinii
W zależności od grubości plasterków piec chipsy przez około 10 minut, aż będą złotobrązowe i chrupiące.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Aby uzyskać jeszcze zdrowszą i wegańską przekąskę, wystarczy pominąć parmezan. Dzięki temu kaloryczność jednej porcji zmniejsza się do około 54 kalorii, a zawartość tłuszczu do 4 g.
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.