Chipsy z cukinii

Cukiniowe chipsy można szybko zrobić, są niedrogie i o wiele zdrowsze niż chipsy z torebki. Wypróbuj już dziś nasz przepis na chrupiące chipsy z cukinii i przenieś przekąski na wyższy poziom podczas kolejnego wieczoru z Netflixem! Masz ochotę na więcej? Sprawdź nasze przepisy na przekąski i znajdź dokładnie to, na co masz ochotę!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
3 cukinie
1łyżka słodkiej papryki
100 g parmezanu
1łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
przybory
tarka kuchenna

Informacje żywieniowe

146 Kalorie
2 g Węglowodany
10 g Tłuszcze
11 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Rozgrzać piekarnik

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka górna/dolna).
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotować cukinie

Cukinie umyć, odciąć końce i pokroić w plastry lub pokroić na cienkie plasterki za pomocą tarki kuchennej.
Oznacz jako zakończone
3.

Przyprawić

Zetrzeć parmezan i dokładnie wymieszać z cukinią, papryką w proszku, oliwą, solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
4.

Rozłożyć chipsy z cukinii

Plastry cukinii rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby jak najmniej się stykały.
Oznacz jako zakończone
5.

Upiec chipsy z cukinii

W zależności od grubości plasterków piec chipsy przez około 10 minut, aż będą złotobrązowe i chrupiące.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Aby uzyskać jeszcze zdrowszą i wegańską przekąskę, wystarczy pominąć parmezan. Dzięki temu kaloryczność jednej porcji zmniejsza się do około 54 kalorii, a zawartość tłuszczu do 4 g.
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.
 Zapisz jako PDF