Balsamiczny winegret
Balsamiczny winegret to jeden z naszych ulubionych sosów sałatkowych. Szybki w przygotowaniu, z zaledwie kilku składników, nie wymaga wiele wysiłku, a mimo to nadaje sałatce z liści świeży i lekko cierpki charakter. Zasadniczo winegret zawsze składa się z octu i oliwy. Jeśli dobrze wymieszasz te dwa składniki, to będą ze sobą doskonale współgrać. Potem już tylko od Ciebie zależy, jakie inne składniki chcesz dodać. Ale dziś zaczynamy od klasycznego winegretu balsamicznego, do którego dla pikantnej i słodkiej nuty dodaje się musztardę i miód. Prawdziwy spektakl smakowy dla Twojej sałatki! Wskazówka: jedna porcja jest tu odpowiednikiem dressingu do dużej sałatki.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
4 Łyżka oliwy z oliwek | |
2 łyżki octu balsamicznego | |
1Łyżeczka miodu | |
1Łyżeczka musztardy | |
Sól i pieprz do smaku |
Informacje żywieniowe
583
Kalorie
20 g
Węglowodany
55 g
Tłuszcze
1 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Do dressingu
Wszystkie składniki wymieszać razem, aż olej i ocet się połączą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.