Orzechy włoskie są pełne zdrowych tłuszczów
Są nie tylko smaczną przekąską, ale także pełnowartościowym, zdrowym pokarmem. Orzechy włoskie powinny być częścią każdej diety. Jakie korzyści oferują, na co w naszym organizmie mają pozytywny wpływ i jak je przechowywać czy przetwarzać?
Może Cię zainteresować: Olej z pierwszego tłoczenia: poznaj korzyści i rodzaje olejów roślinnych
Naturalne orzechy są przyjemnie chrupiące i dostarczają ważnych minerałów i składników odżywczych, które z kolei przyczyniają się do zrównoważonej diety. Orzechy włoskie mają wysoką zawartość tłuszczu, zwłaszcza zdrowszych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Uważaj jednak, bo zawartość tłuszczu sięga nawet ponad 60%, orzechy włoskie są też wysokokaloryczne.
Orzechy włoskie = cenne witaminy
Orzechy te są nie tylko bogate w tłuszcze, ale także w witaminy. Zawierają witaminę E i witaminy z grupy B. Zawierają również potas, który jest ważny dla mięśni i układu nerwowego. Dzięki temu są idealnym pokarmem dla sportowców! Orzechy oferują również magnez, żelazo, wapń i cynk. Pierwiastek śladowy cynk jest ważny między innymi dla funkcjonowania wątroby i układu odpornościowego, ma również wpływ na skórę i włosy.
Główny sezon: Jesień
Orzechy włoskie dojrzewają tu od września do października. Obrane są dostępne w supermarketach przez cały rok. Jeżeli nie chcesz cieszyć się świeżymi orzechami włoskimi dopiero jesienią, należy przestrzegać kilku wskazówek dotyczących przechowywania. Przechowuj je w chłodnym, ciemnym miejscu, wystarczą Ci na długie miesiące.
Obrane, szybko tracą swój aromat. Orzechy włoskie najlepiej przechowywać w opakowaniach ochronnych. Jeżeli przechowasz orzechy w suchym miejscu, chronionym przed światłem i powietrzem, w temperaturze około 10-17 stopni Celsjusza, zachowają świeżość przez wiele miesięcy.
Można je nawet ugotować. Wystarczy zmielić ziarna, napełnić nimi mniejsze suche słoiki z dżemem i sterylizować przez 15 minut w temperaturze 90 stopni Celsjusza.
Jak jeszcze bardziej cieszyć się orzechami włoskimi?
Skórkę można wygodnie usunąć za pomocą dziadka do orzechów. Następnie ważne jest, aby usunąć jasną skórkę z jąder. Ma lekko gorzki smak. Jeżeli na sucho uprażysz na patelni przez kilka minut obrane orzechy włoskie, uwolnią się ich smaki i aromaty. Doznania smakowe będą bardziej intensywne.
W czasie świąt Bożego Narodzenia nie można się obejść bez tych orzechów. Ale czy wiesz, że jeżeli są wystarczająco zmielone, możesz je również zastąpić białkami jaj? Doskonale nadają się również do ryżu, makaronu, dań warzywnych i mięsnych.