Efektívne varenie spája rodinu

Efektywne gotowanie polega również na szarpaniu

Niektórzy szefowie kuchni grzmieliby na widok konwencjonalnego gotowania. Z powodu błędów w gotowaniu nie tylko psujesz przyjemność z jedzenia, ale niepotrzebnie tracisz czas i energię. Efektywne gotowanie polega na upraszczaniu i usprawnianiu.

Tracimy dużo czasu na krojenie. Owszem, bardzo często nie można się bez tego obejść, ale są rzeczy, których nie powinno się lub nie trzeba ciąć. Przykładem może być cebula. Jeśli musisz posiekać je naprawdę drobno, sięgnij zamiast tego po blender.

Można na przykład sięgnąć po małe, słabsze wersje, które znalazły dumne miejsce na kuchennych ladach w wielu gospodarstwach domowych, albo po klasyczne blendery, takie jak Luca czy Herakles 5G.

Efektywne gotowanie = szarpanie

Należy zachować ostrożność w przypadku warzyw liściastych. Sałatka naprawdę nie powinna być krojona. Szarp ją rękami. Zaoszczędzisz sobie czasu i wysiłku, a co więcej, tak przygotowana sałatka zachowa lepszą jakość. Jeśli pokroisz ją w plastry, bardzo szybko zacznie brązowieć. To właśnie dzięki ręcznemu szarpaniu masz pewność, że nie zwiędnie tak szybko.

Jeśli już się kroi, to tak rozsądnie

Efektywne gotowanie to zabawa
źródło: shutterstock.com

Jeśli upiekłeś lub ugotowałeś mięso, nie kroj go od razu. Mięso powinno nieco przestygnąć. Przystępując do krojenia go, gdy jest jeszcze gorący, zdewaluujesz jego smak. Wycieka z niego sporo soku, który powinien w nim pozostać. Można też spróbować słynnej na całym świecie pulled pork, czyli długo gotowanego mięsa, które kroi się przez rozrywanie.

Przepisy na wydajne gotowanie

Aby nie musieć zdejmować noża ze stojaka, wystarczy użyć wspomnianego wyżej blendera. Na przykład w naszym przepisie na Zupę kalafiorowo-porzeczkową nie trzeba kroić kalafiora, wystarczy oderwać płatki i wrzucić je do blendera. Rozgnieć ząbek czosnku, usuń skórkę i umieść go w blenderze.

Może zainteresują Cię: Jak przyspieszyć gotowanie? Potrzebujesz tylko kilku sztuczek

Bez krojenia można się też obejść przy przygotowywaniu niektórych sosów. Szczególnie ten pomidorowy. Nie należy kroić w nim pomidorów. Idealnym sposobem jest ich miksowanie. Jednak jeszcze lepszą opcją jest ich sokowanie. Wyczarowuje znacznie gładszą konsystencję i intensywniejszy smak.

Może trochę zaskakujące, że do zrobienia ulubionego guacamole nie będzie potrzebny nóż. Również w tym przypadku wystarczy blender. przy zakupie składników trzeba tylko myśleć na to, że nie będziemy używać noża i wybierać nieco mniejsze składniki. Na przykład mała lub średnia cebula.