Zupa kalafiorowo-porowa

Zupa kalafiorowo-porowa jest smaczną i niskowęglowodanową siostrą klasycznej kartoflanki. Ta prosta zupa jarzynowa uszlachetniona szczypiorkiem i czosnkiem zamieni się w aromatyczny przysmak, który sprawdzi się dobrze jako przystawka lub danie główne. Czy jesteś prawdziwym fanem zup? W takim razie nie możesz pominąć naszej zupy pomidorowej lub wyjątkowej zupy krem z wodorostów.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
1 kalafior
1 por
1pęczek szczypiorku
1 ząbek czosnku
1 cebula
200ml bitej śmietany
1L wywaru warzywnego
22 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Akcesoria
Mikser
lub mikser ręczny

Informacje żywieniowe

204 kalorie
6 g węglowodanów
17 g tłuszczu
5 g białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie

Umyj kalafior i por. Usuń głąb i podziel kalafior na małe różyczki. Pokrój w talarki. Obierz i pokrój w grubszą kostkę cebulę i czosnek.
Oznacz jako zakończone
2.

Gotowanie na parze

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i smaż cebulę i czosnek przez około 3 minuty, aż staną się półprzezroczyste.
Oznacz jako zakończone
3.

Ugotuj zupę

Dodaj kalafior i por, zamieszaj i dodaj wywar z warzyw. Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
Oznacz jako zakończone
4.

Wymieszaj zupę

Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj idealnie w blenderze lub za pomocą blendera ręcznego. Dodaj śmietanę.
Oznacz jako zakończone
5.

Udoskonal i ciesz się

Ponownie doprowadź zupę do wrzenia. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Zupę podawaj na gorąco z dodatkiem szczypiorku.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF