Guacamole

Guacamole to prawdopodobnie najbardziej znany dip kuchni meksykańskiej. Przygotowany z awokado i zmieszany z innymi świeżymi składnikami, zachwyca nie tylko swoim jaskrawozielonym kolorem, ale także pikantnym, kremowym smakiem. Z tego przepisu dowiesz się, jak my w Klarstein lubimy guacamole. Połącz go z innymi przepisami z serii Tex Max lub użyj jako dipu lub smarowidła do następnego śniadania. W zależności od tego, jaką konsystencję guacamole lubisz, możesz albo delikatnie rozgnieść awokado, albo z grubsza posiekać je widelcem.

Brak recenzji

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
2 awokado
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
4 pomidorki koktajlowe
1/2 limonki
1/2 papryczki chili
sól i pieprz do smaku
Pomocnicy
1 mikser opcjonalny

Informacje żywieniowe

252 kalorie
3 g węglowodany
24 g tłuszcze
3 g białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj składniki

Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Umyć i drobno posiekaj pomidory. Papryczkę chili umyj, usuń nasiona i drobno posiekaj. Można też posiekać wszystko w blenderze.
Oznacz jako zakończone
2.

Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i za pomocą łyżki oddziel skórkę od miąższu. Rozgnieć widelcem. Ewentualnie zmiksuj w blenderze.
Oznacz jako zakończone
3.

Dopraw guacamole

wyciśnij sok z limonki i dodaj go do guacamole. Dopraw solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.

Dodaj komentarz