domowe lody to kreatywność

Domowe lody: własne orzeźwienie

Lody są częścią lata, jednakże mogą być prawdziwą bombą kaloryczną. Na szczęście trendy idą w kierunku zdrowych lodów. Pokazujemy też urozmaicone niskokaloryczne kombinacje, dzięki którym słodki grzech staje się lekkim orzeźwieniem. Domowe lody są po prostu niesamowite.

Wariacje na temat lodów – co kryje się w różnych smakach?

Składniki to alfa i omega w przygotowaniu chłodnego orzeźwienia. Szczególnie w przypadku nietolerancji pokarmowych, takich jak nietolerancja laktozy czy fruktozy, lepiej poznać dokładny skład. Nawet weganie mogą mieć pewność, że w ich wytworach nie ma produktów pochodzenia zwierzęcego, gdy robią lody we własnej kuchni. Nie ma żadnych ograniczeń dla kreatywności we własnej pracy.

Domowe lody mają też mniej kalorii

Domowe lody

Lody to letni deser. Owocowe, kremowe, z orzechami lub wiórkami czekoladowymi – przy tak wielu odmianach każdy znajdzie coś dla siebie. Lody zapewniają orzeźwiającą ochłodę w letnie upały. Włoski klasyk składa się z co najmniej 10% mleka i zawiera 90 gramów żółtek na litr. Lody mleczne zawierają jeszcze więcej mleka i dodatkowo uzupełniane są miąższem owocowym lub aromatami. Zainspiruj się naszymi przepisami, na przykład lodami matcha z suszonymi malinami. Domowe lody należą do Ciebie!

Mrożony jogurt

Mrożony jogurt to trend, który poprawi Ci humor! Składa się głównie z jogurtu, jest wegański i bez laktozy, z jogurtem sojowym jako alternatywą. Ponieważ mleko zastępuje śmietanę, te lody to kolejny bardzo zdrowy, niskotłuszczowy twór. Z mlekiem sojowym lub migdałowym nawet mrożony jogurt nie zawiera laktozy. Spróbuj naszego orzeźwiającego, kremowego, lekkiego mrożonego jogurtu sojowego.

Sorbet i Granita

Granity – bomby owocowe z drobnoziarnistymi lodami kryształowymi lub kremowe, owocowe sorbety są idealne dla wegan, osób z nietolerancją laktozy lub dla osób dbających o sylwetkę. Te warianty lodów są nie tylko bezlaktozową alternatywą dla klasycznych lodów mlecznych, ale są także niskokaloryczne. Sycylijska specjalność granita składa się z 40 do 50 % owoców passiflory, 20% cukru i drobno granulowanego lodu kryształowego. Jeżeli lubisz ostre-kwaśne i świeże ziołowe smaki, nasz sorbet cytrynowy i bazyliowy jest właśnie dla Ciebie.

Sorbet z maślanki i melona

Arbuz to wspaniałe orzeźwienie latem – owocowe, lekkie i nie za słodkie! W szczególnie upalne dni z podstawowych składników, jakimi są arbuz i maślanka, można wyczarować pyszny sorbet. Jeżeli masz maszynę do lodów, możesz błyskawicznie wyczarować orzeźwiający sorbet.

Obudź swoja kreatywność – domowe lody pozwalają na wszystko

Lody można nie tylko aromatyzować poszczególnymi składnikami, ale także łączyć je z najróżniejszymi smakołykami. Wyszukane kombinacje są na czasie, a ciepłe i zimne połączenia to ponadczasowa klasyka. Kremowy, zimny mrożony jogurt szybko przygotujesz w kostkarce do lodu. Atrakcją jest polewa: słodkie truskawki, ciasteczka Oreo, jagody Goji, orzechy lub puree owocowe. To samo dotyczy kremowego sorbetu owocowego lub drobnoziarnistej granity: egzotyczne słodkie mango lub pikantna cytryna – puść wodze fantazji.

Written by:

Das Klarstein Team liebt es, in der Küche zu stehen. Hier wird gekocht, gebacken, gedörrt und auch gegrillt was das Zeug hält. Die neusten Rezepte kommen immer direkt ins Magazin!