Pomidory nadziewane
Faszerowane pomidory są szybkie do zrobienia, ale nadal są wyjątkowym dodatkiem – na następnego grilla lub po tak po prostu. Wegetariańskie nadzienie z kuskusu nadaje przepisowi orzechową i pikantną nutę. Wtajemniczeni wiedzą, że parmezan nie jest wegetariański. Dlatego wszystkim wegetarianom polecamy, aby przy zakupie szukali sera typu wegetariańskiego. Jeśli pominiesz całkowicie ser lub użyjesz wegańskiej alternatywy, przepis można szybko przerobić na wegański. Smacznego!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
4 duże pomidory | |
100 g kuskusu | |
140 ml wody | |
1szczypta cukru | |
1 cytryna | |
1/4pęczka pietruszki | |
100 g startego wegetariańskiego parmezanu | |
1szczypta soli |
Informacje żywieniowe
195
Kalorie
21 g
Węglowodany
7 g
Tłuszcze
12 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotować kuskus
Zagotować wodę z cukrem i solą, zalać kuskus i zostawić do napęcznienia.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotować składniki
Pietruszkę umyć, otrząsnąć do sucha i drobno posiekać. Wycisnąć sok z cytryny. Zetrzeć na tarce połowę parmezanu. Dodać wszystko do kuskusu.
Oznacz jako zakończone
3.
Wydrążyć pomidory
Pomidory umyć, odciąć górę i usunąć miąższ. Miąższ owoców wymieszać z kuskusem.
Oznacz jako zakończone
4.
Rozgrzać piekarnik
Rozgrzać piekarnik do 180°C na termoobiegu.
Oznacz jako zakończone
5.
Napełnić pomidory
Włożyć nadzienie do pomidorów, zetrzeć pozostały parmezan na wierzch i założyć pokrywkę. Piec przez ok. 20 minut.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.
Jeśli masz grill z pokrywką, możesz spokojnie ugotować pomidory na grillu. Po prostu grilluj w pośrednim ogniu, a nie bezpośrednio nad płomieniem, z zamkniętą pokrywką, aż ser się rozpuści.