Ciasto na podpłomyki

Ciasto na podpłomyk powinno być przede wszystkim cienkie i chrupiące. Pokażemy Ci jak to działa w naszym szybkim i prostym podstawowym przepisie na podpłomyk. W ten sposób otrzymujesz klasyczną bazę, którą możesz następnie uzupełnić czymkolwiek zechcesz. Wypróbuj już teraz!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
250 g mąki typ 405
125 ml wody
3łyżki oliwy z oliwek
1szczypta soli
Przybory
1 Robot kuchenny

Informacje żywieniowe

306 Kalorie
44 g Węglowodany
11 g Tłuszcze
6 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Wymieszać składniki

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i wyrabiaj ręcznie przez ok. 7 minut (robotem kuchennym przez ok. 4 minuty hakiem do ciasta) na gładkie ciasto.
Oznacz jako zakończone
2.

Kształtować ciasto

Uformuj ciasto w kulę i pozostaw na ok. 10 minut, aby odpoczęło.
Oznacz jako zakończone
3.

Rozwałkować ciasto

Następnie rozwałkuj ciasto na lekko posypanej mąką stolnicy lub bezpośrednio papierze do pieczenia na grubość ok. 0,5 cm (jako jeden duży lub do 4 mniejsze podpłomyki) i obłóż dodatkami według uznania.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF