Zupa z dyni
Zupa dyniowa rozgrzewa jak żadna inna po wietrznym i długim jesiennym spacerze. Dlatego dziś nasz przepis na zupę dyniową z dynią Hokkaido. Ma więcej niż jedną zaletę: jest wegańska, zdrowa, pełna witamin, ma świetny kolor i jest superłatwa w przygotowaniu. Oprócz dyni nasza wegańska zupa dyniowa zawiera również marchew i imbir. Robimy ją również z kremowym mlekiem kokosowym. Wypróbuj już teraz! Jeśli masz w domu urządzenie typu Thermokocher, takie jak nasz GrandPrix, możesz bez problemu przygotować w nim zupę. Polecamy zdo niej pyszny chrupiący kawałek dyniowego chleba!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
600 g dyni Hokkaido | |
400 g marchwi | |
20 g świeżego imbiru | |
1 cebula | |
1łyżka oleju roślinnego | |
700 ml bulionu warzywnego | |
300 ml mleka kokosowego | |
1łyżka sosu sojowego | |
1/2 cytryny |
Przybory
GrandPrix | |
lub 1 duży garnek i 1 blender lub mikser |
Informacje żywieniowe
261
Kalorie
23 g
Węglowodany
16 g
Tłuszcze
4 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotować składniki
Dynię przepołowić i usunąć pestki. Obrać imbir, marchew i cebulę. Pokroić wszystko w kostkę.
Oznacz jako zakończone
2.
Ugotować zupę
Do dużego garnka (lub garnka GrandPrix) dodać olej roślinny lub margarynę. Poddusić cebulę, imbir, marchew i dynię na średnim ogniu. Zalać bulionem i gotować wszystko przez 20 minut.
Oznacz jako zakończone
3.
Zmiksować zupę
Zupę zmiksować na drobno blenderem ręcznym (lub w GrandPrix na prędkości 8 przez 20 sekund).
Oznacz jako zakończone
4.
Doprawić zupę
Dodać mleko kokosowe i doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i sosem sojowym.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Jeśli lubisz, możesz zachować nasiona dyni Hokkaido, umyć je i uprażyć.
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.