Pieczona dynia
Pieczona dynia to chyba najprostszy sposób na przygotowanie tego pysznego warzywa. Czy to w postaci klinów, czy małych kostek, pieczona dynia jest naprawdę świetnym dodatkiem do dania głównego, ale także świetną przekąską. A świetne w tym jest to, że możesz doprawić swoją dynię dokładnie tak, jak lubisz najbardziej. Najchętniej używamy rozmarynu lub tymianku, czosnku, oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Ale można też doprawić dynię innymi ziołami lub nasionami, np. sezamem. Aby wydobyć słodycz, używamy odrobiny miodu.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
1 średnia dynia Hokkaido ok. 1-1,3 kg | |
2łyżki oliwy z oliwek | |
1 łyżka miodu | |
1 ząbek czosnku | |
1 czerwona cebula | |
1/2pęczka rozmarynu | |
sól i pieprz do smaku |
Informacje żywieniowe
158
Kalorie
26 g
Węglowodany
4 g
Tłuszcze
3 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotować składniki
Obrać czosnek i cebulę, a następnie grubo posiekać. Dynię przepołowić, usunąć pestki i pokroić w kliny. Rozmaryn umyć, otrząsnąć do sucha i oskubać liście z łodyg.
Oznacz jako zakończone
2.
Rozgrzać piekarnik
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (grzałka górna/dolna).
Oznacz jako zakończone
3.
Doprawić dynię
Kliny dyni wymieszać z oliwą, miodem, czosnkiem, cebulą, rozmarynem, solą i pieprzem. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Oznacz jako zakończone
4.
Upiec dynię
Dynię piec przez ok. 30 minut, aż będzie miękka.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Jeśli lubisz ser feta, w ostatnich minutach pokrusz około 50 g nad dynią. Uwielbiamy to połączenie!
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.