Bakłażan z grilla
Grillowanie bakłażana to naprawdę dobry sposób na wprowadzenie powiewu świeżości podczas grillowania. Przygotowane prawidłowo warzywa smakują niesamowicie i świetnie wyglądają jako dodatek do dania głównego lub jako główna ozdoba talerza. Aby było wyjątkowo smacznie, marynujemy nasze plastry bakłażana i po zgrillowaniu polewamy je wegańskim sosem jogurtowym, pestkami granatu i orzechami włoskimi. Kombinacja smakowa, której nie nigdy nie zapomnisz!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
2 bakłażany | |
50 g nasion granatu | |
2porcje wegańskiego sosu jogurtowego | |
2łyżki oliwy z oliwek | |
1łyżki soku z cytryny | |
1 ząbek czosnku | |
1łyżki soli | |
sól i pieprz do smaku |
Przybory
Grill Możesz ugotować ten przepis na każdym rodzaju grilla |
Informacje żywieniowe
272
Kalorie
18 g
Węglowodany
15 g
Tłuszcze
9 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie bakłażanów
Bakłażany umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Wymieszaj z solą i odstaw na 15 minut, aż puszczą sok.
Oznacz jako zakończone
2.
Marynata
Czosnek obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj z oliwą i sokiem z cytryny.
Oznacz jako zakończone
3.
Marynowanie bakłażanów
Bakłażany opłucz i osusz. Wymieszaj z marynatą i odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Oznacz jako zakończone
4.
Grill
Rozgrzej grill do średniego, bezpośredniego grzania.
Oznacz jako zakończone
5.
Grillowanie bakłażanów
Grilluj plastry bakłażana przez około 3 minuty z każdej strony. Aby uzyskać ładny wzór grillowy, obróć je o 45-90 °C w połowie czasu grillowania.
Oznacz jako zakończone
6.
Serwowanie
Grillowane plastry bakłażana udekoruj wegańskim sosem jogurtowym, pestkami granatu i orzechami włoskimi.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.