Szewczyki: Berlińskie żytnie bułeczki

Szewczyki: Berlińskie żytnie bułeczki Jak powstała ich nazwa nie jest do końca jasne. Znana jest jednak historia, że chłopiec szewca rzucił świeżym pieczywem w chłopca piekarza. Wypieki zostały przy tym wprawdzie uszkodzone, ale chłopcy podobno po prostu sprzedali je jako nowy rodzaj pieczywa. Stąd może ten dość nietypowy kształt? Bo szewczyki mają często kształt prostokąta. Czy legenda o pochodzeniu zawiera prawdę czy też nie: te małe żytnie bułeczki naprawdę nam posmakowały – i jesteśmy pewni, że wkrótce również Was oczarują. Wypróbuj nasz szybki i łatwy przepis!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
175 g mąki żytniej
90 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1/2łyżeczki soli
1łyżeczki cukru
180 ml letniej wody
Przybory
1 Robot kuchenny

Informacje żywieniowe

117 Kalorie
23 g Węglowodany
0 g Tłuszcze
4 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Rozpuszczanie drożdży

Wymieszaj drożdże, wodę i cukier, aż cukier i drożdże całkowicie się rozpuszczą. pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na 10 minut.
Oznacz jako zakończone
2.

Zagniatanie ciasta

Przesiej mąkę i wyrabiaj z mieszanką drożdżową przez około 10 minut (możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego). Ciasto przykryj pozostaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Oznacz jako zakończone
3.

Formowanie bułek

Ponownie dobrze zagnieć ciasto, uformuj w wałek i podziel na 8 równych porcji. Ciasto uformuj w małe, lekko prostokątne wałeczki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Oznacz jako zakończone
4.

Piekarnik

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 °C góra/dół.
Oznacz jako zakończone
5.

Pieczenie bułeczek

Ciasto skrop odrobiną wody i lekko oprósz mąką. Piecz przez ok. 20 minut.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje o wartości odżywczej to orientacyjny przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF