Szpecle z serem z patelenek raclette
Szpecle z serem z raclette: Ta kreacja łączy przytulny wieczór przy raclette z prawdziwym i stałym klasykiem: szpecle z serem. Do napełnienia patelenki potrzebujesz niewiele składników, a i tak jest będzie bardzo smacznie. Jak zawsze dobra rzecz w przypadku raclette: w naszym przepisie znajdziesz klasyczne szpecle serowe z prażoną cebulką. Nie ma problemu, jeśli chcesz go trochę urozmaicić (np. boczkiem, pieczarkami, cebulą lub innymi składnikami). Ponieważ tutaj obowiązuje zasada: ty rządzisz swoją patelnią!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
160 g świeżych szpecli z regału chłodniczego | |
20 g masła | |
4plastry sera do raclette | |
4łyżeczki prażonej cebuli | |
1łyżeczka gałki muszkatołowej | |
sól i pieprz do smaku |
Przybory
raclette z patelniami |
Informacje żywieniowe
202
Kalorie
22 g
Szénhidrátokat
9 g
Tłuszcze
6 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie
Rozpuść masło na patelni i krótko zamieszaj w nim szpecle. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Oznacz jako zakończone
2.
Napełnianie patelenki
Włóż szpecle do patelni i pokryj serem do raclette.
Oznacz jako zakończone
3.
Przygotowanie patelenek
Umieść patelnie na grillu raclette i piecz przez ok. 10 minut, aż do uzyskania pożądanego stopnia zrumienienia. Posyp smażoną cebulką i delektuj się smakiem.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Jedna porcja odpowiada jednej patelence.
Informacje o wartości odżywczej to orientacyjny przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.