Krzyże czekoladowe

Czekoladowe Krzyżyki to idealne połączenie chrupiących płatków kukurydzianych i rozpływającej się czekolady. Czy wiesz, że te pyszne słodkości możesz łatwo i tanio zrobić w domu? Najbardziej lubimy to robić z naszym GrandPrix. Czekolada szybko się w nim rozpuszcza i miesza ze wszystkimi składnikami na raz, bez bałaganu. Oczywiście można też zrobić domowe krzyżówki czekoladowe w crock pot. Tak czy inaczej, przepis jest super prosty i zazwyczaj wykorzystujemy go do wykorzystania resztek czekoladowych zajączków wielkanocnych lub jajek. Oprócz płatków kukurydzianych dodaj kilka płatków migdałowych. Można użyć innych orzechów lub innych składników według gustu.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
200 g czekolady
50 g masła
60 g płatków migdałowych
100 g płatków kukurydzianych
Przybory
GrandPrix opcjonalnie

Informacje żywieniowe

73 Kalorie
6 g Węglowodany
5 g Tłuszcze
1 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Roztop czekoladę

Czekoladę przełóż do GrandPrix. Miksuj przez 5 sekund na prędkości 8, aby połamać czekoladę na kawałki. Dodać masło i podgrzewaj składniki przez 5 minut z prędkością 1 w temperaturze 40°C. Możesz też rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej, ciągle mieszając.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotuj czekoladowe crossy

Do GrandPrixa dodaj płatki kukurydziane i wiórki migdałowe. Blenduj przez 3 minuty z prędkością 2. Możesz też zmiksować składniki ręcznie.
Oznacz jako zakończone
3.

Kształtować krzyże

Używając dwóch łyżek stołowych, wyjmij część masy z formy i uformuj na papierze do pieczenia czekoladowe grona. Pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 2 godziny i ciesz się.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Z powyższych składników można zrobić około 30 crossów. Jedna porcja jest równoważna z jednym kawałkiem.
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF